Уряд Болгарії схвалив закупівлю восьми F-16 у США на заміну радянським МіГам

Середа, 21 вересня 2022, 15:55

Болгарія в середу наблизилася до купівлі другої партії з восьми нових літаків F-16 і відповідного обладнання у Сполучених Штатів у рамках угоди на суму 1,30 мільярда доларів.

Про це заявив тимчасовий міністр оборони Болгарії Димитар Стоянов, передає "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Болгарія, яка замовила у Lockheed Martin вісім літаків F-16 у 2019 році, прагне замінити свої застарілі російські винищувачі МіГ-29 і підвищити свою відповідність стандартам НАТО.

"Придбання нових літаків є надзвичайно важливим для ВПС Болгарії. У нас є старі радянські літаки, які ми не можемо обслуговувати через проблеми, які виникли після війни в Україні", - сказав Стоянов.

Тимчасовий уряд схвалив проєкт придбання восьми нових F-16, повідомив Стоянов. Угоду має схвалити парламент, який буде скликаний після загальних виборів 2 жовтня. У квітні США схвалили потенційний продаж.

"Новий пакет включає можливості для заподіяння ударів "повітря-поверхня" і "повітря-повітря", тобто ми матимемо одну повноцінну ескадрилью з 16 літаків", – сказав Стоянов.

Болгарія наразі також веде переговори з Польщею щодо закупівлі восьми двигунів, щоб підтримувати свій парк МіГів у робочому стані до кінця 2023 року, сказав Стоянов.

Перші літаки F-16, як очікується, будуть поставлені в Болгарію в 2025 році, країна планує взяти в оренду інші військові літаки, щоб у проміжку захистити повітряний простір.

Болгарія вже надіслала запити до США, Ізраїлю, Нідерландів, Франції та Швеції щодо оренди військових літаків, які можуть використовуватися для контролю за повітрям.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.