У Північній Ірландії католиків вперше виявилося більше, ніж протестантів

Четвер, 22 вересня 2022, 15:32

Результати перепису населення показали, що в Північній Ірландії вперше католиків більше, ніж протестантів.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Ця зміна відбулася через століття після створення країни Північна Ірландія з метою збереження пробританської, протестантської "юніоністської" більшості як противаги новій незалежній, переважно католицькій, ірландській державі на півдні.

У той час населення поділилося приблизно на дві третини протестантів і одну третину католиків.

Дані перепису населення 2021 року показали, що 45,7% респондентів вважають себе католиками або виховувалися католиками, у порівнянні з 43,5% респондентів, які вважають себе протестантами. Попередній перепис 2011 року показав, що протестанти переважали католиків - 48% проти 45%.

"Сьогоднішні результати є ще одним чітким свідченням того, що на цьому острові відбуваються історичні зміни", — сказала Мішель О’Ніл, регіональний лідер ірландських націоналістів "Шинн Фейн", яка цього року вперше стала найбільшою партією в децентралізованому парламенті Північної Ірландії, шокувавши багатьох юніоністів.

"Шинн Фейн" заявила, що ця зміна є ще однією причиною, чому слід розпочати планування референдуму щодо об’єднаної Ірландії. Партія посилила заклики до плебісциту після рішення Британії покинути ЄС у 2016 році, проти якого виступили 56% виборців Північної Ірландії.

Голосування щодо об’єднання Ірландії має відбуватися за рішенням британського уряду. Водночас опитування громадської думки незмінно демонструють явну більшість за те, щоб залишитися частиною Сполученого Королівства.

Конфесійний поділ Північної Ірландії можна простежити ще в XVII столітті, коли протестантські поселенці з Шотландії та Англії були "посаджені" в північно-східну частину острова для зміцнення авторитету англійської корони.

До мирної угоди 1998 року протягом трьох десятиліть боїв між переважно католицькими ірландськими націоналістичними бойовиками, які прагнули об’єднаної Ірландії і протестантськими пробританськими лоялістами та британською армією загинуло понад 3000 людей.

Демографи давно передбачають, що католики, які, як правило, молодші та мають вищу народжуваність, можуть становити більшість виборців протягом покоління.

Інше запитання перепису показало, що 32% респондентів вважають себе виключно британцями, порівняно з 40% у 2011 році, а 29% вважають себе ірландцями проти 25% до цього. Ще 20% сказали, що вони північноірландці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: