Після виступу прем’єрки Естонії про енергокризу в країні почали скуповувати електрогенератори

П'ятниця, 23 вересня 2022, 23:34

Звернення прем'єр-міністерки Естонії Каї Каллас до населення у зв’язку із ситуацією в енергетиці спонукало людей активніше запасатися харчами й викликало критику глав парламентських фракцій.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

В екстреному телевізійному зверненні до народу в четвер увечері Каллас попередила про можливі відключення електроенергії, які можуть бути спричинені від’єднанням Росії від системи електропостачання країн Балтії. Каллас повідомила, що на ці вихідні заплановано відключення електросистеми Калінінграда, що може вплинути і на Естонію.

У результаті, як повідомили в торгових мережах, естонці почали купувати більше сухих продуктів харчування, кормів для тварин, предметів особистої гігієни, ліхтариків і батарейок. В одній із крамниць за день було продано понад 100 електрогенераторів. Водночас мережі запевняють, що мають достатній запас харчів, і паніки не спостерігається.

Своєю чергою голови парламентських партій Естонії розкритикували екстрене телезвернення прем'єр-міністерки і заявили, що воно не заспокоює суспільство, а радше викликає занепокоєння.

А в посольстві Росії в Естонії заявили, що Москва не причетна до енергетичних труднощів Талліна, й традиційно звинуватили в цьому "невпинне дотримування санкційного курсу, який диктують США".

Зараз країни Балтії залежать від російської системи електропостачання. Вони мають відключитися від неї лише у 2025 році після завершення інвестицій, забезпечених 1,6 мільярдами євро із фінансування ЄС для модернізації їхньої інфраструктури.

І російська, і континентально-європейська системи працюють на частоті 50 герц, але в той час, як російська система управляється з Москви, мережі континентальної Європи децентралізовані, а це означає, що кожен національний мережевий оператор відповідає за підтримку стабільності своєї системи.

На тлі енергетичного шантажу Росії в ЄС уже почали готувати плани на випадок екстреного відключення Литви, Латвії та Естонії від російської мережі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.