У Данії стурбовані ситуацією з безпекою в Балтійському морі

Середа, 28 вересня 2022, 11:53

Міністр оборони Данії заявив у середу, що є підстави для занепокоєння щодо ситуації з безпекою в регіоні Балтійського моря.

Про це він сказав на зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на повідомлення Міноборони Данії.

Зазначається, що ситуація в Балтійському морі продовжує характеризуватися напруженістю у відносинах між Росією та НАТО. З часу вторгнення Росії в Україну норвезькі збройні сили активізували свою діяльність в регіоні Балтійського моря внаслідок загального погіршення безпекової ситуації. Нинішній випадок розриву газопроводів у Балтійському морі, які вважають спричиненими навмисними діями, є останнім прикладом.

"Є підстави для занепокоєння щодо безпекової ситуації в регіоні Балтійського моря. Незважаючи на військові зусилля в Україні, Росія має значну військову присутність у регіоні Балтійського моря, і ми очікуємо, що вони продовжуватимуть брязкати шаблями. Оборона уважно стежить за діяльністю Росії", - заявив міністр оборони Мортен Бьодсков.

Майбутнє членство Швеції та Фінляндії в НАТО також сприяє тому, що Альянс має ще більше зосередитися на регіоні Балтійського моря в майбутньому.

"Я мав гарну дискусію з генеральним секретарем НАТО про тривожну ситуацію з безпекою та війну в Україні. Путін зробив сенсаційні заяви про часткову мобілізацію та ядерні погрози, проводяться так звані "референдуми" - це чіткий вираз відчаю. Я отримав підтвердження від Єнса Столтенберга, що Данія і надалі відіграватиме ключову роль у забезпеченні підтримки України", - сказав Мортен Бьодсков.

Як повідомлялося, в ніч проти 26 вересня диспетчер берегового майданчика "Північного потоку-2" зафіксував різке падіння тиску у трубопроводі. Крім того, витік газу зафіксовано з обох ниток першого "Північного потоку" - у винятковій економічній зоні Данії на північний схід від острова Борнхольм.

У Німеччині підозрюють, що витоки газу на гілках російських газопроводів "Північний потік" через Балтійське море є наслідком умисних дійДанія і Швеція також припускають, що може йтися про диверсію.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель у заяві від імені всього ЄС зауважив, що одночасні витоки на кількох гілках - "не випадковий збіг" і вся інформація вказує на те, що це є наслідком умисних дій. Він наголосив, що умисне завдання шкоди європейській енергетичній інфраструктурі абсолютно неприйнятне і отримає жорстку та об’єднану відповідь.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: