Росія виключає виведення військ і техніки із ЗАЕС, бо боїться наступу ЗСУ

Вівторок, 18 жовтня 2022, 21:59

Росія виступає проти вимог вивести свої війська і техніку із території Запорізької атомної електростанції, чого вимагає Україна як передумову створення зони ядерної безпеки.

Як повідомляє "Європейська правда", про це у виступі на Першому комітеті Генсамблеї ООН заявив заступник глави делегації Росії Костянтин Воронцов.

"Абсолютно виключаємо так звану демілітаризацію ЗАЕС і периметра навколо неї, що призведе до зниження ступеня її захищеності та підвищення загрози здійснення терористичних актів, а також появи умов для контрнаступу Збройних Сил України", – сказав він.

Воронцов повторив тези роспропаганди про те, що в обстрілах території атомної електростанції винна Україна, а РФ зі свого боку "зробила все від неї залежне для ефективного і безпечного проведення місії" Міжнародного агентства з атомної енергії.

Гендиректор МАГАТЕ провів переговори з Кулебою у "київському бункері"

Як відомо, МАГАТЕ виступає за створення зони ядерної безпеки довкола ЗАЕС, яку Москва незаконно проголосила своєю власністю, й в останні тижні веде переговори з Україною та Росією.

Гендиректор агентства Рафаель Ґроссі прямо не висловлювався щодо демілітаризації станції, але підкреслював, що через присутність російських військових український персонал перебуває в неналежних стресових умовах.

Ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Після нетривалої місії на ЗАЕС експерти МАГАТЕ представили звіт, у якому підтвердили, що Росія розмістила "військовий персонал, транспортні засоби та обладнання в різних місцях станції. А рада керуючих Агентства ухвалила резолюцію із вимогою до Росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: