Президент Хорватії хоче блокувати навчання українських військових у країні у рамках місії ЄС

Середа, 19 жовтня 2022, 09:28

Президент Хорватії Зоран Міланович, відомий симпатіями до РФ, заявив, що виступає проти навчання українських військових на території Хорватії і буде блокувати такі рішення.

Про це повідомляє "Балканський оглядач" за матеріалами хорватських ЗМІ, пише "Європейська правда". 

Днями міністр закордонних справ Гордан Грлич Радман підтвердив, що Хорватія - серед країн, які готові прийняти у себе для навчання частину українських військових у рамках тренувальної місії ЄС.

Майже одразу після того Міланович, який за хорватським законодавством є також верховним головнокомандувачем, висловився проти. 

"Я не підтримую таку ідею, тому що я не підтримую втягування Хорватії у цю війну більше, ніж слід… Як головнокомандувач я не погоджуся на це. Я не чув про цю пропозицію, але заздалегідь кажу, що мені це не подобається, це несе війну в Хорватію", – заявив він.

Згідно з хорватським законодавством, уряд схвалює введення збройних сил країн-союзників, але спочатку має отримати згоду президента. Якщо президент не підпише згоду, парламент може подолати вето більшістю у дві третини голосів.

Нагадаємо, 17 жовтня Рада ЄС ухвалила рішення про створення Місії ЄС з надання військової допомоги Україні (EUMAM Ukraine) та ще 500 млн євро на зброю для України. 

Як зазначають хорватські медіа, Хорватія у рамках місії, швидше за все, пропонуватиме свій досвід підготовки у сфері тактичної медицини, створення оборонних укріплень, встановлення мінних загороджень та розмінування. 

Читайте детальніше на цю тему у статті Проти України та НАТО: що стоїть за скандальними заявами президента Хорватії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: