США закликали Косово перенести рішення про обов’язкову перереєстрацію номерів авто

П'ятниця, 28 жовтня 2022, 20:13

Сполучені Штати та міжнародні партнери закликали владу частково визнаного Косова відтермінувати запровадження нових правил, пов’язаних із перереєстрацією сербських автомобільних номерів на косовські.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в заяві речника Державного департаменту США Неда Прайса.

"Косово має право запроваджувати власний режим автомобільних номерів за Брюссельськими угодами, але відтермінування крайньої дати – в інтересах прогресу діалогу з нормалізації косовсько-сербських відносин за посередництва ЄС", – зазначив він.

У Держдепі висловили розчарування й занепокоєння тим, що Косово відхилило прохання партнерів про відтермінування, й закликало до негайної та гнучкої співпраці із Сербією "для досягнення всеосяжної угоди з нормалізації відносин на основі взаємного визнання".

Як відомо, з 1 листопада Косово планує запровадити обов’язкову перереєстрацію всіх автомобільних номерів на власні. Це вплине на косовських сербів, що досі користуються сербськими номерами авто й так подорожують через адміністративний кордон із Сербією.

Після запровадження правил на адмінкордоні авто із сербськими номерами, як очікується, можуть зупинити й не пропустити. Відмова Косова переглянути крайній термін уже викликала звернення косовських сербів до влади Сербії.

Нагадаємо, наприкінці липня на кордоні Сербії та частково визнаного Косова виник конфлікт у зв’язку із запровадженням нових правил перетину кордону – необхідності отримувати тимчасовий документ для сербів і обов’язкової реєстрації косовських автомобільних номерів.

На півночі Косова тоді були споруджені барикади для блокування доріг, що ведуть до пунктів пропуску Яринє та Брняк, щоб перешкодити косовській владі у виконанні ухваленого ними рішення.

За наполягання США і ЄС Косово відтермінувало нові правила на місяць, а пізніше досягло компромісу із Сербією щодо тимчасових посвідчень особи для косовських сербів. Водночас рішення про автомобільні номери було перенесене на 1 листопада – тут компромісу Приштина й Белград так і не досягли.

Читайте також: Балкани уникли війни: хто виграв і хто програв від компромісу Сербії та Косова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: