МЗС закликає посилити санкції проти РФ через призов та мобілізацію на окупованих територіях України

Понеділок, 31 жовтня 2022, 20:14

Міністерство закордонних справ засудило намір Росії розпочати осінній призов до російського війська на тимчасово окупованих територіях України і закликало партнерів посилити санкції.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в заяві МЗС.

У відомстві нагадують, що в тимчасово окупованому Криму відбудеться вже шістнадцята призовна кампанія, яка охопить і території, захоплені Росією після початку повномасштабного вторгнення 24 лютого.

"Під виглядом призову в Криму також триває мобілізаційна кампанія, характер та методи якої свідчать про прагнення російського військово-політичного керівництва скоротити чисельність українців та кримських татар на півострові як категорії осіб, яка здійснює найбільший спротив російській окупації", – наголошують в МЗС.

Там вказують, що своїми діями Росія грубо порушує свої міжнародно-правові зобов’язання, зокрема в межах Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, і наголошують на обов’язку РФ забезпечити неухильне дотримання своїх міжнародних зобов’язань як держави-окупанта.

"Закликаємо міжнародну спільноту рішуче засудити незаконний осінній призов та мобілізаційну кампанію Росії серед громадян України на тимчасово окупованих територіях та посилити санкційний тиск на Москву", – вказує зовнішньополітичне відомство.

Там нагадали, що критично важливим є також продовження військової, політичної, фінансової та гуманітарної допомоги Україні, "аби швидше покласти край злочинам РФ та забезпечити повну деокупацію усіх тимчасово окупованих українських територій".

Нагадаємо, раніше МЗС назвало указ президента Росії Владіміра Путіна про запровадження "воєнного стану" в чотирьох окупованих областях України новим етапом терору й закликало партнерів збільшити військову підтримку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.