Росія використовує Telegram для поширення дезінформації про війну на Заході – звіт

Середа, 5 жовтня 2022, 23:13

Росія знайшла ще один спосіб поширювати дезінформацію про своє вторгнення в Україну, використовуючи Telegram як платформу для розповсюдження маніпулятивних відео різними мовами світу в обхід державних блокувань.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP, про це йдеться у звіті американської розвідувальної компанії Nisos, яка спеціалізується на аналізі дезінформації та інших кіберзагроз.

Telegram-акаунти, пов’язані з російськими державними ЗМІ, знайшли новий спосіб поширювати десятки відео, які не дозволяють одразу виявити джерело. Ці ролики стверджують, що Україна свідомо обстрілює цивільне населення, а жителі окупованих територій начебто раді "поверненню РФ".

Механізм працює так: медіа на кшталт RT завантажують пропагандистські ролики в Telegram – часто навмисне без логотипу. Після цього їх завантажують і поширюють сотні акаунтів на інших платформах – передусім Twitter, де їх часом підхоплюють російські військові, дипломати чи ЗМІ.

Facebook викрив масштабну мережу дезінформації РФ, яка маскувалась під відомі західні видання

Як приклад у Nisos наводять Twitter-акаунт нібито жінки з Японії, яка публікувала лише ролики з російською пропагандою – причому не лише японською, а й польською, іспанською, російською та на фарсі. Також акаунт постійно репостив дописи з російських посольств.

Загалом американським дослідникам вдалося виявити пропагандистські ролики на 18 різних мовах – переважно англійською, іспанською, італійською та німецькою. Найскладніше в цьому випадку те, що знайти першоджерело відео важко або й неможливо – Telegram не настільки жорстко модерується, як, приміром, Twitter.

У Nisos висновують, що російська пропаганда постійно адаптується до зовнішніх умов: навіть після численних санкцій та заборон вона знаходить шляхи поширювати дезінформацію про повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Раніше повідомлялося, що Росія знайшла нові шляхи поширення своєї дезінформації після того, як через її вторгнення до України Євросоюз заблокував RT і Sputnik, два головні пропагандистські кремлівські канали.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.