Прем’єр Польщі: конфісковані російські активи мають піти на відбудову України

Четвер, 6 жовтня 2022, 11:54

Російські активи за кордоном потрібно не лише заморозити, але й пустити на відбудову України.

Про це під час міжнародної конференції "Європа-Польща-Україна. Відбудова разом" заявив у середу у Варшаві прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Укрінформ.

Як зазначив глава польського уряду, для перемоги над агресивною Росією потрібно збудувати нову архітектуру безпеки.

"Ця архітектура безпеки має використовувати зовсім іншу парадигму у сфері енергетики, економіки, торгівлі та фінансового співробітництва", - заявив Моравецький.

Він підкреслив: не можна ховатися від російських загроз, а також не помічати російського капіталу. Відтак Польща підтримує не лише замороження російського капіталу, але і його конфіскацію і призначення на відбудову України, в якій візьмуть участь і польські підприємці.

Прем’єр Польщі зазначив, що уряд країни підтримує активне залучення польського бізнесу у відбудову України.

"В межах нової архітектури безпеки ми подбаємо про те, щоб Польща та польські підприємці, які як були на першій лінії допомоги Україні в її найважчі моменти, які ще не закінчилися, так і щоб після завершення війни Польща та польські підприємці були серед тих, хто відбудовуватиме Україну відповідно до нового, великого плану Маршалла",- заявив Моравецький.

Під час конференції міністр розвитку і технологій Польщі Вальдемар Буда нагадав, що 1,2 тис. польських компаній подали заявки до Польської агенції інвестицій і торгівлі щодо бажання взяти участь у відновленні України. Він висловив переконання, що хоч і бізнес інших країн, зокрема США і Німеччини, хотітиме активно брати участь у відновленні України, але участь польських компаній буде основною в цьому процесі.

Нагадаємо, за словами Моравецького, ідеологія "русского міра" має широку підтримку в Росії, а тому за вторгнення в Україну відповідає не лише президент РФ Владімір Путін, а й країна загалом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: