Російські війська затримали трьох громадян Грузії біля окупованої території

Вівторок, 1 листопада 2022, 22:19

Грузинська Служба державної безпеки у вівторок повідомила про незаконне затримання російськими військовими трьох місцевих жителів – громадян Грузії в районі села Меджврішеві, що розташоване на лінії окупації.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Новости-Грузия".

Село Меджврішеві розташоване за 60 кілометрів на північний захід від Тбілісі. Лінія окупації пролягає вздовж східної та північної частини села, за майже 10 кілометрів від головної магістралі Грузії "Схід-Захід".

У грузинській Службі держбезпеки повідомили, що задіяли всі наявні в її розпорядженні механізми – зокрема поінформували про інцидент місію спостерігачів ЄС і співголів Женевських переговорів.

У Грузії повідомляють про нові спроби встановлення "кордону" на межі з окупованими територіями

"Практика незаконних затримань обмежує основне право на вільне пересування, значно погіршує безпекову обстановку на місцях і загрожує стабільності в регіоні", – йдеться в заяві відомства.

Після нетривалої війни 2008 року Росія окупувала п'яту частину грузинської території, а з 2011 року здійснює бордеризацію – демаркацію межі з окупованим Цхінвальським регіоном, яку Тбілісі та міжнародна спільнота вважають незаконною.

Бордеризація вже торкнулася близько 40 грузинських сіл у Горійському та Карельському муніципалітетах, протяжність встановленої російськими військовими огорожі становить загалом 70 км, а її найдовша суцільна секція – 12 км. 

Повідомлення про поновлення "бордеризації" почали надходити з кінця вересня 2022 року. За даними Служби держбезпеки Грузії, відтоді дротяний паркан з’явився щонайменш у трьох селах. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: