У Німеччині 18-річним громадянам даруватимуть ваучер на культурні заходи на 200 євро

Вівторок, 15 листопада 2022, 17:45

Молоді німці приєднаються до інших європейців, які отримають ваучер на відвідування культурних заходів на свій вибір за схемою, започаткованою урядом.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє The Guardian.

Культурний абонемент вартістю 200 євро, який буде доступний для всіх 18-річних, має подвійну мету: заохотити молодих людей долучитися до живої культури і відмовитися від звички сидіти вдома, набутої під час пандемії; а також дати фінансовий поштовх сфері культури, яка ще не оговталася від неодноразових локдаунів.

Міністр культури Німеччини Клаудія Рот описала культурний паспорт як "еквівалент подарунка на день народження" для 750 тисяч людей, яким виповниться 18 років у 2023 році. Це поставить найбільш густонаселену країну ЄС в один ряд з Францією, Італією та Іспанією, які запровадили подібні схеми.

Міністр фінансів Крістіан Лінднер описав ваучер як "культурний стартовий капітал", який його одержувачі можуть використовувати протягом дворічного періоду на все, від квитків у театр і на концерти до книг або музики. Він буде управлятися через додаток і веб-сайт, який забезпечує прямий зв'язок з віртуальним ринком усього, від книгарень до театрів.

Орієнтовна вартість проєкту для німецької держави становить близько 100 млн євро на додаток до щорічного культурного бюджету країни у розмірі 2,3 млрд євро.

Особлива увага приділяється живій культурі, а театри і концертні майданчики, як очікується, будуть використовувати цю схему для залучення нових глядачів.

Онлайн-платформи, такі як Amazon та Spotify, були виключені зі схеми, що робить акцент на менших, часто місцевих організаціях, таких як незалежні кінотеатри та книжкові магазини. Індивідуальні покупки будуть обмежені у вартості, щоб запобігти використанню ваучера для купівлі, наприклад, одного квитка на концерт за 200 євро.

Презентуючи Kulturpass, Рот і Лінднер заявили, що в разі успіху схема буде розширена і, ймовірно, поширена на більш широку вікову групу, можливо, від 15 років і старше.

Подібна програма, оголошена минулого року коаліційним урядом Іспанії, очолюваним соціалістами, пропонує молодим людям ваучер вартістю 400 євро після досягнення ними 18 років. За даними іспанського уряду, 57,6% всіх тих, кому виповнилося 18 років у 2022 році, зареєструвалися для участі в програмі ваучерів у перший рік її дії.

Французький Pass Culture, або молодіжний культурний абонемент, обіцянка передвиборчої кампанії президента Еммануеля Макрона 2017 року, був випробуваний по всій країні наступного року і - після тривалої затримки через пандемію - офіційно запущений у 2021 році.

Ваучер на основі застосунку дає кожному 18-річному громадянину 300 євро, які можна витратити на квитки в кіно, музеї, театри і концерти, а також на книги, художні матеріали, курси мистецтва, музичні інструменти або підписку на французьку цифрову платформу, таку як Canal Plus, Salto або, в музичному плані, Deezer.

У 2016 році Італія запровадила "культурний бонус" у розмірі 500 євро для кожного 18-річного підлітка, що тодішній прем'єр-міністр Маттео Ренці описав як спосіб допомогти культурному вихованню молодих італійців і протидіяти відчуженню і тероризму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: