Росія втратила 90% ключового європейського ринку нафти ще до нових санкцій

Понеділок, 21 листопада 2022, 17:49

За два тижні до набуття чинності санкціями Європейського Союзу Росія вже втратила понад 90% свого ринку в північних країнах блоку, які раніше були основою поставок з балтійських і арктичних терміналів.

Про це пише Bloomberg, повідомляє "Європейська правда".

За чотири тижні до 18 листопада Росія відвантажувала всього 95 тисяч барелів на день в Роттердам - єдиний європейський пункт призначення для морських поставок за межами Середземноморсько-Чорноморського басейну.

Це в порівнянні з більш ніж 1,2 мільйона барелів на день, що відправлялися в порти регіону щодня на початку лютого. Такі держави, як Литва, Франція і Німеччина, припинили імпорт кілька місяців тому, а Польща наслідувала їхній приклад у вересні.

Три чверті нафти, завантаженої в балтійських портах Росії, зараз прямує до Азії, причому індійські нафтопереробники скуповують барелі, щоб скористатися пільговим періодом, запропонованим США і Великою Британією, який, як очікується, буде прийнятий ЄС. Це звільнить від санкцій вантажі, які будуть завантажені до того, як заборона набуде чинності 5 грудня, за умови, що вони будуть доставлені до 19 січня.

Очікується, що країни G7 вже в середу оголосять про рівень граничної ціни на російську нафту. Вантажі, придбані за цінами вище цього рівня, втратять доступ до європейських і британських суден, страхових та інших послуг.

Загальний обсяг поставок з Росії впав до дев'ятитижневого мінімуму в 2,67 млн барелів на добу за сім днів до 18 листопада, тоді як менш волатильний чотиритижневий середній показник також знизився, хоча він залишався вище 3 млн барелів на добу протягом шостого тижня.

Тривале зниження призвело до того, що тижневі доходи Кремля від торгівлі нафтою впали до найнижчого рівня з початку січня.

Обсяг нафти на суднах, що прямують до Китаю, Індії та Туреччини, трьох країн, які стали найбільшими покупцями витіснених російських поставок, плюс обсяги на суднах, які ще не показали кінцевий пункт призначення, зросли до рекордних 2,45 мільйона барелів на добу за чотири тижні до 18 листопада.

Раніше повідомлялося, що з березня 2022 року до Великої Британії ввезла нафти з Росії вартістю понад 200 мільйонів фунтів стерлінгів, хоча в офіційній статистиці як російський імпорт це не фігурувало – це через те, що РФ використовує лазівки в обмеженнях, запроваджених Лондоном.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.