Австрія продовжує скорочувати багаторічну залежність від російського газу

Вівторок, 22 листопада 2022, 15:41

Австрія, чия багаторічна залежність від російського газу зробила її однією з найбільш залежних країн ЄС до війни в Україні, тепер заявляє, що імпорт російського газу скоротився до 21%.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

До війни в Україні Австрія імпортувала понад 80% газу з Росії. "Ми зробили великий крок від залежності від російського газу", - заявила міністр енергетики Леонор Гевесслер.

За даними регулятора E-Control, частка російського газу знизилася до 21%, хоча його частка у річному вимірі продовжує залишатися на рівні 60%.

"Ми ще не дійшли до кінця шляху; ми будемо по-справжньому вільними лише тоді, коли зможемо повністю обійтися без російського газу", - додала Гевесслер.

Ситуація в Австрії віддзеркалює поточну тенденцію в Європі. Минулого місяця імпорт газу з Росії до ЄС вперше за останні десятиліття впав нижче 0,4 млрд кубометрів на тиждень.

Тим часом Австрія виглядає готовою до зими, оскільки 95% її газових сховищ наразі заповнені. З 9 мільярдів кубометрів газу, що знаходяться в сховищах, чотири належать неавстрійським клієнтам, які, ймовірно, знаходяться у Швейцарії (яка не має жодних газових сховищ) та Баварії (яка значною мірою залежить від сховища в Зальцбурзі, що має три мільярди кубометрів).

Нагадаємо, парламент Австрії після триденних дебатів затвердив бюджет на 2023 рік, який передбачає суттєве збільшення витрат на оборону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: