Лідери Західних Балкан домовилися спростити подорожі для жителів регіону

Четвер, 3 листопада 2022, 17:44

Глави шести західнобалканських країн – Албанії, Боснії і Герцеговини, Косова, Північної Македонії, Сербії та Чорногорії – підписали угоду про спрощений режим взаємних поїздок громадян.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Klix.

Угода була підписана в межах саміту Берлінського процесу в присутності канцлера Німеччини Олафа Шольца й президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн.

Вона передбачає взаємне визнання ID-карток (посвідчень особи) учасниками угоди, спрощує процедуру перетину кордону для жителів Західних Балкан, а також адміністративні процедури, пов’язані з перебуванням, транзитом і короткими візитами.

Окрім того, лідери шести країн Західних Балкан підписали ще дві угоди – про взаємне визнання університетських дипломів і професійної кваліфікації для лікарів, стоматологів та архітекторів.

Для набуття угодами чинності вони ще повинні бути ратифіковані парламентами Албанії, Боснії і Герцеговини, Косова, Північної Македонії, Сербії та Чорногорії.

Нагадаємо, що Берлінський процес було започатковано у 2014 році як платформу для прискорення інтеграції західнобалканських країн у Європейський Союз та заохочення регіональної інтеграції та співпраці.

Домовленість про взаємне спрощення поїздок і визнання дипломів була досягнута в жовтні на зустрічі глав зовнішньополітичних відомств країн Балканського процесу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: