Глава МЗС Фінляндії: Те, що відбувається на фронті в Україні, нагадує Другу чи Першу світову

коротко
Середа, 30 листопада 2022, 11:05

Пекка Хаавісто працює на посаді міністра закордонних справ Фінляндії з 2019 року і за підсумками цього періоду його сміливо можна назвати другом України.

Та й Фінляндія загалом належить до переліку дружніх держав.

Утім, особливе ставлення до росіян у Гельсінкі все одно лишилося. Це, імовірно, буде єдиним, що багатьом не сподобається у цьому інтерв'ю, але це реальність мислення у Європі, яку варто усвідомлювати.

Про це, про загрозу ядерної війни та про бомбосховища у Фінляндії читайте у інтерв'ю, яке Пекка Хаавісто дав "Європейській правді" у понеділок, під час спільного візиту до Києва семи глав МЗС північних держав – Естонії, Фінляндії, Ісландії, Латвії, Литви, Норвегії та Швеції.

Коротко, про що говорив Пекка Хаавісто:

– Яка мета вашого візиту до Києва?

– Ми приїхали в компанії держав, які мають схожі погляди – у групі північних та балтійських держав. І наш головний сигнал був – показати підтримку та солідарність з Україною.

– Україна переможе?

– Ми робимо все можливе, щоби підтримати Україну на шляху до перемоги.

Так, Росія – ядерна держава. Але якщо подивитися у минуле, там було багато війн, у яких брали участь ядерні держави – і ці ядерні держави не виходили з них переможцями. Достатньо згадати ту ж В’єтнамську війну (іншим близьким до нас прикладом є Афганістан. – ЄП).

Тому це не записано на долі, що ви точно програєте, якщо воюєте з ядерною державою. Ядерна держава не завжди говорить останнє слово у конфлікті.

– Чи можлива ескалація аж до ядерної війни?

– Доки ядерна зброя існує – ядерна ескалація є можливою.

– Чи залишаються загрози застосування неконвенційної, ядерної зброї?

– Загрози залишаються. Але чим більше минає часу – тим більш традиційною стає ця війна.

На початку ми багато говорили про ядерну загрозу, часом про хімічну, про гібридну – але подивіться зараз на те, що ми бачимо на полі бою!

Те, що відбувається на фронті в Україні, нагадує Другу світову війну чи часом навіть Першу світову. На жаль. Це здивувало багатьох – те, як Росія веде війну. Але також це означає, що вона обрала війну з конвенційними механізмами.

– Є те, що відрізняє російську агресію 2022 року від Другої світової. Це – ракетні удари. Як їх можливо зупинити?

– Протиракетна, а також протидронова оборона стає дедалі важливішою.

Це – один із нових викликів. Міжнародна спільнота, звісно, допомагає Україні отримати системи ППО, у тому числі, що стає особливо важливим зараз, для захисту цивільних цілей.

ППО все  одно не може, на жаль, зупинити 100% ракет, але ефективність її роботи зростає.

– Фінляндія за цей час змінила своє ставлення до усього – до ядерної загрози, до Росії як такої. Я пам’ятаю, що 15 лютого ви особисто говорили, що Фінляндія не має постачати Україні зброю, а зараз забезпечили вже 10 пакетів таких постачань. Що саме стало поворотним моментом?

– Коли російський напад на вашу столицю розпочався, нам довелося заново оцінити, якими є російські задачі, як вони змінилися порівняно з війною на Донбасі.

І було чітко видно, що Росія має на мети змістити український уряд, повалити силою уряд 40-мільйонної держави!

Невдовзі після того ми в уряді почали дискусію про те, чи не варто нам – підкреслю, вперше в історії Фінляндії! – надати Україні військову підтримку.

Я тоді зателефонував своєму шведському та норвезькому колегам, спитав, що вони планують робити – і вони відповіли, що зараз стоять перед точно таким вибором!

…і тоді ми вирішили, що настав час підтримати й Україну. А ви були достатньо сміливими, щоби захистити Київ від нападу.

– А також ви вирішили йти до НАТО. Утім, процедура приєднання ще не завершена. Чи ви впевнені, що Фінляндія пройде цей шлях?

– Фіни – це нація, орієнтована на безпеку…

Коли саме ми станемо членами НАТО? Побачимо. 

Наразі у нас є дві перепони – це Угорщина та Туреччина, які не ратифікують нашу угоду про вступ.

– Ви точно станете членом НАТО раніше за Україну, а отже, маєте голосувати і щодо нас. Чи підтримає Фінляндія вступ України до Альянсу?

– На це запитання я поки не маю права відповісти. 

– Щодо ЄС вам точно можна заявляти те, що думаєте. Україна буде членом ЄС у майбутньому?

– Ваше майбутнє членство в ЄС ми точно підтримуємо.

– Чи можливо, що це станеться вже у поточному десятиріччі?

– Так, це може статися у цьому десятиріччі.

Більше – у матеріалі редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка "Ми говоримо про ядерну зброю, а лінія фронту нагадує Першу світову війну".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.