Лідера опозиції Туреччини першим звинуватили за новим законом про "фейки"

П'ятниця, 4 листопада 2022, 12:00

Головне управління безпеки (EGM) подало заяву проти лідера опозиції Туреччини після того, як він звинуватив уряд у широкому поширенні наркотиків у країні.

Як пише "Європейська правда", про це повідомив у четвер новинний сайт Turkish minute.

Кемаль Киличдароглу, лідер основної опозиційної Республіканської народної партії (CHP), звинуватив правлячу Партію справедливості та розвитку (AKP), зокрема міністра внутрішніх справ Сулеймана Сойлу, у причетності до сприяння відмиванню грошей і торгівлі наркотиками в Туреччині раніше цього тижня.

Лідер CHP заявив, що уряд використовує "чорні гроші", що надходять до Туреччини від наркоторгівлі, для покриття дефіциту поточного рахунку країни.

У зв'язку із заявами Киличдароглу, які були зроблені у відео, опублікованому ним у Твіттері 31 жовтня, EGM, а також Головне командування жандармерії і міністр Сойлу, заявили, що подадуть проти нього кримінальну заяву.

За словами Арти Герчека, скарга EGM стала першою, поданою проти політика на підставі статті 29 нещодавно ухваленого в Туреччині закону про "дезінформацію", який передбачає кримінальну відповідальність за поширення "неправдивої або тієї, що вводить в оману, інформації" і передбачає тюремне ув'язнення на строк від одного до трьох років.

Закон, який був схвалений парламентом і потім підписаний президентом Реджепом Таїпом Ердоганом минулого місяця, викликав широку критику з боку правозахисних груп та опозиції у зв'язку зі звинуваченнями в тому, що він призведе до подальшого обмеження свободи слова в Туреччині.

EGM також звинуватив Киличдароглу в "образі", "наклепі" і "приниженні турецької нації, Турецької Республіки, органів і установ держави".

Говорячи з інформаційним агентством ANKA про скаргу проти Киличдароглу, його адвокат Джеляль Челік сказав, що подання EGM такої заяви свідчить про те, що CHP мала рацію у своїй критиці того, що закон про "дезінформацію" буде використаний для подальшого обмеження свободи слова в Туреччині, особливо для опозиційних політиків.

Челік сказав, що вони вживуть заходів проти скарги, і додав, говорячи про EGM: "Вони були політизовані... Той факт, що у них вистачило сміливості подати скаргу на політика, лідера головної опозиційної партії, ґрунтуючись на політичних міркуваннях, свідчить про те, що вони зловжили своїм суспільним обов'язком".

Терміни ухвалення закону про "дезінформацію" викликали побоювання, що він спрямований на придушення онлайн-репортажів і коментарів, які критикують уряд Ердогана, напередодні виборів у 2023 році.

Уряд AKP невпинно пригнічує критично налаштовані ЗМІ, особливо після спроби перевороту 15 липня 2016 року.

Турки вже піддаються жорсткому контролю в соціальних мережах, і багато хто з них був звинувачений в образі президента Ердогана або його міністрів, а також у критиці, пов'язаній з іноземними військовими вторгненнями і діями у зв'язку з пандемією коронавірусу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.