Вірменія і Азербайджан обмінялися звинуваченнями в обстрілах перед переговорами у Вашингтоні

Понеділок, 7 листопада 2022, 12:38

Вірменія та Азербайджан у понеділок обмінялися звинуваченнями у провокуванні перестрілки вздовж кордону, всього за кілька годин до мирних переговорів за посередництва США.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AFP.

Інцидент стався напередодні зустрічі у Вашингтоні міністра закордонних справ Вірменії Арарата Мірзояна та його азербайджанського колеги Джейхуна Байрамова для нового раунду мирних переговорів під головуванням державного секретаря США Ентоні Блінкена.

Ескалація на кордоні сталася через тиждень після того, як президент Росії Владімір Путін прийняв лідерів Азербайджану та Вірменії Ільхама Алієва та Нікола Пашиняна, щоб обговорити питання врегулювання відносин між державами. За підсумками було ухвалено заяву без жодних проривних домовленостей.

Рано вранці в понеділок азербайджанські сили відкрили вогонь по вірменських позиціях "в східному секторі вірмено-азербайджанського кордону", йдеться в заяві міністерства оборони в Єревані.

У заяві стверджується, що "жертв немає, а ситуація на лінії фронту є відносно стабільною".

Міністерство оборони Азербайджану, зі свого боку, звинуватило вірменські сили в обстрілі позицій азербайджанських військ, дислокованих в декількох місцях на кордоні.

Єреван і Баку вели дві війни за спірну територію Нагірного Карабаху - восени 2020 року і в 1990-х роках.

Шість тижнів бойових дій у 2020 році забрали понад 6500 життів, перш ніж перемир'я за посередництва Росії поклало край бойовим діям.

Згідно з угодою 2020 року, Вірменія поступилася ділянками території, яку вона контролювала протягом десятиліть, а Росія розмістила миротворців для нагляду за крихким перемир'ям.

Після війни 2020 року на кордоні країн відбуваються часті перестрілки.

У вересні в нових зіткненнях загинуло понад 280 осіб з обох сторін.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.