Хто очолив ультраправу партію Франції замість скандальної Марін Ле Пен

Аналітика коротко
Вівторок, 8 листопада 2022, 09:05

Марін Ле Пен остаточно поступилася місцем голови ультраправої партії "Національне об'єднання" (раніше – "Національний фронт").

Новим керівником був обраний 27-річний Жордан Барделла, який покликаний продовжити стратегію "нормалізації" партії.

Про те, чого чекати від нового лідера ключової опозиційної партії Франції і чи збереже вона свій проросійський курс, читайте у статті Ксенії Гулії з французького радіо RFI Замість Ле Пен: хто очолив ключову союзну Кремлю партію Франції.

Жордан Барделла – нова зірка серед французьких ультраправих. 27-річний політик став третім головою ультраправої французької партії за 50 років її існування і першим, хто не носить прізвище Ле Пен.

Утім, зовсім чужим цьому сімейству його також не назвеш – він супутник життя однієї з племінниць Марін Ле Пен, Нольвенн Олів'є.

Зміна керівника партії не означає відмови Марін Ле Пен від президентських амбіцій.

Також це не означає зрушення партії в політичному курсі. Не дарма обраний новим головою "Національного об'єднання" Жордан Барделла підкреслив, що збирається працювати на Марін Ле Пен.

Остання залишається головою великої парламентської групи з 89 ультраправих депутатів у Національній асамблеї, яку називають "епіцентром" політичного впливу "Національного об'єднання". Такий результат останніх виборів до нижньої палати парламенту став історичним успіхом для партії.

У своїх публічних виступах Барделла акцентує увагу на улюблених серед ультраправих темах безпеки, імміграції, ісламізму і вважається втіленням нового покоління політиків "Національного об'єднання".

Молодий політик покликаний завершити роботу з нормалізації іміджу партії.

У Франції цей курс, започаткований Марін Ле Пен, називають спробами зняти "диявольський образ" ("dédiabolisation") з ультраправої партії. Йдеться про спроби продемонструвати, що сучасне "Національне об'єднання" нібито не має нічого спільного з фашизмом, расизмом та антисемітизмом.

Жордан Барделла вже зазнав критики з боку однопартійців, які звинувачують його в надмірній амбітності. Також йому закидають близькість до поглядів ідентитаристів та Еріка Земмура – адепта расистської теорії змови про так зване "велике заміщення" (плани заміни корінного християнського населення Франції мусульманськими мігрантами з Африки та Близького Сходу).

Сам Барделла заперечує ці звинувачення.

З огляду на впевнену перемогу на партійних виборах, Барделла може розраховувати на високий ступінь легітимності, однак на посаді голови партії він уже зіткнувся з фрондою.

Відомий і давній представник "Національного об'єднання", мер міста Енен-Бомон Стів Брівуа напередодні заявив про можливість "нової радикалізації" та "маргіналізації" партії за нового керівника.

Що стосується війни Росії проти України, то Жордан Барделла нещодавно недвозначно засудив і назвав незаконними так звані "референдуми", організовані РФ з метою анексії ще чотирьох українських областей.

Однак при цьому він уточнює, що в Криму була "зовсім інша ситуація".

"Референдум у Криму не проходив у період війни і воєнних злочинів" і "Крим історично російський", – заявив Барделла в руслі лінії Марін Ле Пен, яка заперечує, що Крим був нелегально захоплений РФ.

Також він заявляв, що "Національне об'єднання" "завжди було проти енергетичних санкцій" ЄС проти Росії.

Докладніше – у матеріалі Ксенії Гулії Замість Ле Пен: хто очолив ключову союзну Кремлю партію Франції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: