Польща і Словаччина збільшать витрати на оборону

Середа, 9 листопада 2022, 19:41

Прем’єр-міністри Польщі та Словаччини Матеуш Моравецький та Едуард Гегер у середу оголосили про наміри їхніх країн збільшити витрати на оборону на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Заяви Моравецького й Гегера пролунали під час відвідування ними полігону в польському місті Нова Демба, де відбуваються багатонаціональні військові навчання PUMA-2022 за участі країн "Вишеградської четвірки", США та Британії.

"Ми діємо на випередження. Ми діємо для того, щоб не тільки зміцнити польську армію, але й стримувати ворога. Наша найкраща стратегія – це стримувати ворога силою власної армії та співпрацею з іншими", – сказав польський прем'єр.

Як Польща посилює армію та з якими проблемами вона стикається

"Наступного року на модернізацію польського війська буде витрачено понад 100 мільярдів злотих. Можливо, навіть близько 130 мільярдів злотих. Це 3-4% витрат на озброєння по відношенню до ВВП. Це дуже багато. Це величезні зусилля", – додав він.

Своєю чергою словацький прем’єр наголосив, що "сьогоднішні часи чітко показують, що економічних союзів, економічного партнерства та економічної співпраці недостатньо", й необхідно займатися модернізацією національних збройних сил.

"Модернізація та придбання нової техніки – це лише одна частина. Для того, щоб бути сильною армією, щоб бути армією стримування, ми також повинні бути навченою армією", – сказав Гегер, додавши, що саме навчена армія може залякати ворога та забезпечити безпеку населення.

У навчаннях PUMA-2022 задіяні майже дві тисячі військовослужбовців і 300 одиниць військової техніки. Союзники відпрацьовували взаємосумісність, питання комунікації та різні бойові сценарії, зокрема в контексті нападу Росії на Україну.

Читайте також: Курс на одну з найсильніших армій Європи: як Польща модернізує свої збройні сили.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: