Економія газу в Німеччині занадто низька - енергетичний регулятор

Понеділок, 12 грудня 2022, 12:41

Заощадження газу в Німеччині нижче рівня, необхідного для уникнення дефіциту газу, оскільки минулого тижня не вдалося досягти 20% скорочення споживання на тлі різкого похолодання.

Про це попередило німецьке енергетичне агентство, пише "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

"Наразі загальна економія становить лише 13%. Якщо це залишиться винятком, нам поки що не варто хвилюватися. Але в найближчі кілька днів буде холодно", - заявив Клаус Мюллер, голова німецького енергоагентства.

Крім того, перспективи м'якої погоди - і, відповідно, зниження попиту на газ - здаються все менш вірогідними.

9 грудня німецьке метеорологічне агентство DWD попередило, що ймовірність м'якої зими значно нижча, ніж порівняно холодної: 5% для теплої і 38% для холодної погоди, відповідно.

Тривале похолодання призведе до різкого зростання споживання газу. "При температурі -10 градусів споживання газу стрімко зростає. Тому важливо, щоб ми не послаблювали наші зусилля з економії газу і продовжували їх протягом всієї зими", - попередив Мюллер.

Наразі газові сховища Німеччини заповнені на 95%. Але з втратою найбільшого постачальника Берлін змушений покладатися на плавучі термінали зрідженого газу, які ще не вступили в експлуатацію - частково через суворі погодні умови, що сповільнюють роботи.

"Зараз ми отримуємо газ з різних джерел, незабаром у нас буде три термінали для зрідженого газу, з Норвегії та Нідерландів, через Бельгію, а також через Францію ми добре забезпечені", - пояснив Мюллер.

На відміну від минулих років, Німеччина і Франція помінялися ролями.

Якщо раніше Берлін постачав газ до Франції в обмін на атомну електроенергію, то тепер чистий імпорт електроенергії здійснюється з Німеччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.