Польща закликає Німеччину експропріювати активи "Роснефти" - ЗМІ

Понеділок, 12 грудня 2022, 14:33

Польський уряд наполягає на експропріації Німеччиною Rosneft Deutschland, мажоритарним власником якої є російська нафтова компанія "Роснефть", як на передумові поставок нафти на нафтопереробний завод Шведт.

Про це пише Handelsblatt з посиланням на польські та німецькі урядові кола, повідомляє "Європейська правда".

За даними видання, польська сторона нещодавно роз'яснила свою точку зору під час переговорів в Берліні минулого четверга.

"Ми зараз оцінюємо переговори в рамках федерального уряду і очікуємо рішення до кінця тижня", - повідомила прессекретар німецького Міністерства економіки.

Нафтопереробний завод PCK у місті Шведт, земля Бранденбург, є в мажоритарній власності групи "Роснефть", і у вересні уряд Німеччини передав відповідальну німецьку дочірню компанію "Роснефті" під державний контроль.

З початку наступного року німецький уряд заборонить постачання нафти з Росії - тоді нафта буде постачатися через порт в Ростоку і, перш за все, через Польщу.

Польська сторона вважає, що державного управління недостатньо. Термін його дії закінчується в березні. За словами представників уряду, не виключено, що Польща пообіцяє поставки через Гданськ з січня, а експропріація Rosneft Germany відбудеться після березня.

За інформацією Handelsblatt, польська сторона висловила зацікавленість у входженні в саму PCK через нафтову компанію Orlen. Відповідно, ведуться переговори про те, що Orlen може поглинути 37,5-відсоткову частку Shell.

Згідно з повідомленням, британський концерн вже давно хоче позбутися своєї частки. Представники Orlen нібито були присутні на переговорах у Берліні.

Нафтопереробний завод у Шведті, контрольний пакет якого належав Rosneft Deutschland, є четвертим за величиною в Німеччині та поставляє 90% палива для столиці з моменту будівництва заводу в 1960-х роках. Нафто до нього надходить з Росії трубопроводом "Дружба".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: