"Не читайте Україні моралі": Кулеба – про застереження щодо ударів по РФ

Понеділок, 12 грудня 2022, 16:33

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає безпідставною критику України за нібито удари по авіабазах на території Росії по бомбардувальниках, які використовувалися для знищення української енергетичної інфраструктури.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", Кулеба сказав в інтерв’ю телеканалу ARD.

Він відмовився відповідати на питання, чи здійснювала Україна удари безпілотниками по російських військових базах на початку минулого тижня, зазначивши, що "як міністр закордонних справ не може коментувати те, що відбувається на території Росії".

Однак, за словами глави МЗС, він може підтвердити, що бомбардувальники дальнього радіуса дії, які злітали з російських аеродромів і були уражені, були саме тими, "які обстрілюють ракетами енергетичну систему України і вбивають українців".

Він беззастережно відкинув критику, яка лунала зокрема з боку США, щодо нібито українських атак на російську територію. За його словами, не потрібно "читати Україні моралі".

США неформально схвалили удари України всередині РФ - ЗМІ

"Я не розумію, що означає, що Україна "грається з вогнем". Путін прийшов до нас, щоб знищити нас – як державу, як націю. Якби до вас у квартиру прийшов убивця і намагався вас убити, а сусідка сказала б: "Не грайся з вогнем, не провокуй його", – то ви, напевно, сказали б, що ваша сусідка не зовсім при своєму розумі", – зауважив міністр.

Минулого понеділка російські ЗМІ повідомили про вибухи на авіабазі Енгельс у Саратовській області та на аеродромі Дягілєво під Рязанню. Літаки на цих базах беруть участь у ядерному стримуванні Росії, а також часто використовувалися для запуску звичайних крилатих ракет по Україні.

Росія звинуватила в ударах Україну й офіційно повідомила про незначні пошкодження двох літаків і загибель трьох російських військовослужбовців. Україна не підтверджувала причетності до вибухів.

Коментуючи ці удари,  у США заявили, що не надавали Україні озброєння, яке дозволяло б здійснювати удари по території Росії, а також не заохочували Київ вдаватися до таких дій. У Німеччині натомість кажуть, що Україна має право на самооборону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: