Грузія викликала посла Чехії через заяви про можливий обхід санкцій проти РФ

П'ятниця, 2 грудня 2022, 15:23

У МЗС Грузії був викликаний посол Чехії Петр Мікіска - причиною цього стала його поширена в ЗМІ заява, в якій він говорив, що частина продукції, що надійшла в Грузію з Чехії, в обхід санкцій вивозиться в Росію.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє "Грузия Online".

Заступник міністра закордонних справ Александр Хвтісіашвілі ще раз ознайомив чеську сторону з тими комплексними кроками, які здійснює Грузія у зв'язку з недопущенням подібних фактів, і зажадав від посла детального роз'яснення, на чому ґрунтується заява Петра Мікіскі, що не відповідає дійсності й завдає шкоди як співробітництву двох країн, так і репутації Грузії.

Крім того, в інформації наголошується, що посол Чехії зафіксував, що, на жаль, його слова були невірно інтерпретовані та поширені у формі, вирваній із контексту.

Під час зустрічі із заступником міністра посол також підтвердив, що у зв'язку із санкціями питань до Грузії не існує.

Мікіска заявив на цьому тижні в Тбілісі, що експорт чеської продукції до Грузії збільшився на 80 відсотків. У цьому контексті Мікіска, як повідомляється, сказав, що він майже впевнений, що частина товарів потрапляє до Росії.

Попри запевнення влади про те, що Грузія виконує санкції західних партнерів проти РФ, періодично у ЗМІ або від опозиції лунає інформація про те, що росіяни обходять санкції за допомогою Грузії. 

В кінці червня влада заявила, що не дозволила розвантаження у порту Батумі турецькому судну з російською нафтою. 

Дивіться також: Чому Грузія дружить з РФ? Чому їй не дали кандидата в ЄС? Пояснюємо, і не тільки про Саакашвілі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.