Хорватія почала модернізацію ППО: закуповує "Містралі" на 72 млн євро

П'ятниця, 9 грудня 2022, 16:55

Уряд Хорватії ухвалив рішення про закупівлю французьких комплексів протиповітряної оборони "Містраль" - систем і відповідних ракет загальною вартістю майже 72 млн євро.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Jutarnji List.

Міністр оборони Маріо Баножич зазначив, що в умовах триваючої агресивної війни РФ проти України та інциденту з невідомим безпілотником у Загребі питання є пріоритетом на найближчий час. 

Відомство провело зустріч з кількома представниками оборонпрому та у підсумку обрали для закупівлі французькі "Містралі". Одним з факторів вибору стало те, що в рамках раніше укладеного контракту на купівлю у Франції 12 винищувачів Rafale, Франція також вирішила подарувати "Містралі" для того, щоб прикривати базу, де їх розмістять. Подаровані системи мають надійти наприкінці 2023 року, а винищувачі - на початку 2024 року. 

Згдіно з давнішими заявами Міноборони Хорватії, після придбання ППО ближнього радіусу дії закуповуватимуть системи середнього радіусу дії, контракт розраховують підписати у наступному році. 

Нагадаємо, у березні в житловому кварталі Загреба впав безпілотник невідомого походження, ймовірно "Стриж" радянського виробництва, вибивши триметрову вирву. У Міноборони Хорватії попередньо повідомили, що у пристрої є сліди вибухівки. Радник міністра оборони України тоді заявив, що безпілотник - не український.

Журналісти звернули увагу, що район Загреба, де впав апарат, зветься так само як село на Житомирщині. Новин про хід розслідування, наскільки відомо, відтоді не з’являлося. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: