Пентагон міркує над наданням Україні броньованих машин Stryker - ЗМІ

Вівторок, 10 січня 2023, 07:24

США розглядають можливість відправки бойових броньованих машин Stryker в Україну в рамках майбутнього пакету допомоги, щоб допомогти Києву відбити очікуваний російський весняний наступ.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Politico з посиланням на двох людей, знайомих з ходом обговорення.

Ця новина з'явилася після того, як минулого тижня адміністрація Байдена оголосила, що відправить Україні 50 бойових машин Bradley, потужних гусеничних броньованих машин, які мають на озброєнні автоматичну гармату, кулемет і ракети TOW.

За словами представника міністерства оборони, Stryker можуть бути частиною наступного траншу військової допомоги. Адміністрація може оголосити про пакет допомоги, з Stryker або без них, наприкінці наступного тижня, приблизно під час наступного засідання контактної групи з питань оборони в Німеччині.

Представники відомства наголосили, що остаточного рішення ще не прийнято, і адміністрація може вирішити відправити Stryker у наступному пакеті.

"Наразі ми не можемо робити жодних заяв", - заявив речник Пентагону підполковник Гаррон Гарн.

Stryker можуть стати ще одним посиленням можливостей арсеналу Києва і допоможуть задовольнити критичну потребу в бронетехніці, оскільки зростає занепокоєння, що Росія планує другу мобілізацію для нового масштабного наступу в найближчі тижні.

Хоча Stryker не такі потужні і захищені, як танки, восьмиколісна бойова броньована машина, побудована компанією General Dynamics Land Systems, може працювати в снігу, багнюці і піску, хоча її мобільність на бездоріжжі дещо обмежена через відсутність гусениць.

"Українці потребують бронетранспортерів, і якщо інші країни не надають їх, то це те, що ми маємо на озброєнні", - сказав представник Міноборони. Не так добре, як Bradley для танкового бою, але добре, щоб захистити піхоту і підійти впритул до бою".

Армійські оператори кажуть, що колісна машина рухається тихіше, ніж Bradley, і зазначають, що вона може переправляти більше військових - дев'ять проти шести у стандартному M2.

Ці машини регулярно використовувалися в Іраку разом з піхотними батальйонами США, де вони дозволяли американським військам швидко пересуватися по дорогах з твердим покриттям, забезпечуючи при цьому більший захист, ніж "Хаммер".

Україна вже має на озброєнні подібну машину, оскільки протягом останніх тижнів до України почали прибувати перші із запланованих 39 канадських броньованих машин бойової підтримки - канадська версія Stryker, також побудована компанією General Dynamics. Машини спочатку були придбані для канадських збройних сил, але в червні прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив, що перенаправляє їх поставку в Україну.

США продали 60 Stryker Таїланду, а Північна Македонія купує 16.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.