"Кліматичні терористи" визнали неприйнятним словом року у Німеччині

Вівторок, 10 січня 2023, 19:00

Група німецьких лінгвістів із міста Марбург у федеральній землі Гессен назвала "неприйнятним словом" 2022 року (Unwort des Jahres, буквально – "не-слово") Klimaterroristen, яке прямо перекладається як "кліматичні терористи".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DW.

Лінгвісти розкритикували словосполучення "кліматичні терористи" за наклеп і криміналізацію активістів. На їхню думку, ненасильницький протест та демократичний спротив ставлять у контекст антидержавності, прирівнюючи кліматичних активістів до терористів.

У результаті глобальна загроза, пов’язана зі зміною клімату, більше не є предметом обговорення, натомість йдеться про те, які політичні та юридичні кроки вживати проти протестувальників, пояснили упорядники рейтингу.

У Німеччині словом року обрали фразу Шольца про війну в Україні

Лінгвісти з Марбурга обирають "не-слово року" з 1991-го. Такими вони визначають негуманні або недоречні терміни, які порушують принцип людської гідності, вводять в оману, замовчують щось негативне або є дискримінаційними.

Так лінгвісти прагнуть привернути увагу до "недиференційованого, заплутаного або наклепницького використання публічної мови" в цілому та підвищити обізнаність людей про цю проблему.

Минулого року "не-словом" року було обрано запозичене з англійської мови слово pushback ("відштовхування"). Лінгвісти пояснили, що воно замовчує негуманний процес "відштовхування" шукачів притулку та мігрантів на кордонах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.