У Молдові вперше підтвердили штам коронавірусу "Кракен"

Понеділок, 16 січня 2023, 21:47

Національне агентство громадського здоров’я Молдови в понеділок підтвердило перші в країні випадки інфікування штамом коронавірусу XBB.1.5 ("Кракен"), який є найбільш заразним із відомих нині штамів.

Про це, як передає "Європейська правда", йдеться в повідомленні відомства.

Штам "Кракен" було виявлено під час відбору зразків коронавірусу для секвенування. Аналіз показав, що всі 16 відібраних зразків належали до варіанту "Омікрон", із них три – до штаму "Кракен": у двох чоловіків із Кишинева й жінки з Дубоссар.

У Нацагентстві громадського здоров’я Молдови порадили громадянам вакцинуватись проти коронавірусу, аби запобігти важким випадкам захворювання та смерті від COVID-19, а також дотримуватись профілактичних заходів.

Суд ЄС: туристи мають право на відшкодування за подорожі, перервані через COVID

Минулого тижня, нагадаємо, штам "Кракен" також було вперше виявлено в сусідній із Молдовою Румунії.

"Кракен" уперше виявили 22 жовтня 2022 року у США. За оцінкою Європейського центру профілактики та контролю захворювань (ECDC), він став "найбільш трансмісивним підваріантом" і поширюється дуже агресивно - кількість випадків зараження "подвоюється кожні дев'ять днів".

ECDC попереджає, що підвищені темпи поширення нового підтипу коронавірусу, ймовірно, зумовлені здатністю "Кракена" ухилятися від захисту імунної системи, і на нього можуть не реагувати антитіла більшості створених вакцин.

До того у світі переважав штам коронавірусу "омікрон", який уперше виявили на початку листопада 2021 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: