Фінляндія поки не входить до танкової коаліції - глава МЗС

Понеділок, 23 січня 2023, 19:51

Фінляндія ще не визначила свою позицію щодо того, чи приєднається вона в той чи інший спосіб до коаліції, яка планує доставити танки Leopard Україні.

Про це заявив міністр закордонних справ Пекка Хаавісто, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Yle.

Польща і кілька інших країн готуються передати Україні свої танки Leopard 2. 

Хаавісто припустив, що Фінляндія могла б брати участь у коаліції, наприклад, відповідаючи за один із видів технічного обслуговування танків.

Міністри закордонних справ країн Європейського Cоюзу у понеділок погодилися виділити із Європейського фонду миру 500 мільйонів євро на озброєння для України.

Крім підтримки озброєннями, міністри обговорили новий пакет санкцій проти Росії. Фінляндія підтримує новий пакет санкцій.

Хаавісто також повідомив, що генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі розповів міністрам про ситуацію на Запорізькій АЕС, яка, за його словами, викликає занепокоєння.

У німецькому уряді раніше у понеділок заявили, що поки не отримували запитів європейських країн про передачу Україні танків Leopard німецького виробництва.

Як повідомлялося, Польща звернеться до Німеччини за дозволом на відправку танків Leopard в Україну, але навіть якщо такої згоди не буде, передасть танки в рамках "малої коаліції".



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.