У Данії правлячу коаліцію критикують за наміри скасувати один із весняних святкових вихідних

Середа, 25 січня 2023, 08:50

Прем’єрку Данії Метте Фредеріксен та правлячу коаліцію розкритикувала опозиція, профспілки і представники церкви, як і деякі однопартійці, за плани скасувати один із весняних вихідних - Store Bededag, Великий день молитви, що відзначається у четверту п’ятницю після Великодня.

Про це повідомляє AP, пише "Європейська правда".

Проєкт у вівторок внесли на розгляд парламенту. Ідея скасування святкового вихідного з 2024 року з’явилася для того, щоб не втрачати кошти, які могли б надійти до бюджету, якби це був робочий день. За оцінками, йдеться про понад 400 млн доларів. Ці додаткові надходження хочуть спрямувати на оборону.

Данці зараз мають до 11 святкових вихідних - у ті роки, коли всі вони випадають на будні дні. 

Великий день молитви як свято заснували понад 300 років тому, коли данський єпископ об’єднав кілька менших релігійних свят. Зараз у Данії лише 3% людей регулярно ходять до церкви, проте наміри скасувати святковий вихідний викликало велике невдоволення. 

Профспілки, хоча зазвичай за позиціями близькі до соціальних демократів - партії прем’єрки - запустили онлайн-петицію з вимогою відмовитись від скасування вихідного, вона набрала вже понад 400 тисяч підписів. Також заговорили, що для таких змін потрібно проводити референдум. 

10 єпископів лютеранської церкви у Данії теж обурилися намірами і тим, що з ними наперед не порадилися.

До критики приєднався правий і лівий спектр опозиційних партій. 

У першому читанні проєкт мають розглядати 2 лютого. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.