Франція продовжує вивчати, чи надавати Україні танки Leclerc 

Середа, 25 січня 2023, 20:46

Франція продовжує вивчати можливість відправлення своїх важких танків Leclerc в Україну.

Про це заявила у середу прем'єр-міністр країни Елізабет Борн, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Radio France International.

"Що стосується танків Leclerc, ми продовжуємо наш аналіз з міністерством збройних сил", - сказала Борн у парламенті, відповідаючи на запитання у середу. "Питання допомоги Україні не обмежується тією чи іншою зброєю", - додала вона.

Макрон на пресконференції з Шольцом не виключив постачання Україні танків Leclerc

Франція надала Україні сучасну артилерійську систему CAESAR, систему ППО Crotale і нещодавно пообіцяла свій високомобільний легкий танк AMX-10 RC.

Французькі танки Leclerc можна порівняти з німецькими Leopard, які Берлін погодився відправити Києву в середу, але їх значно менше, до того ж, із ними пов’язані інші проблеми  з обслуговуванням і логістикою.

Оскільки Німеччина зараз надає Україні Leopard, а США збираються відправити свої M1 Abrams, очікується, що зараз увагу зосередять на франції і її дозволі надати Leclerc.

Високопосадовці французького оборонного відомства сумніваються, що танк буде корисний у той час, коли українським військам доводиться навчатися на широкому спектрі складної західної зброї.

Франція подумує надати Україні свої основні бойові танки Leclerc – ЗМІ

Франція має близько 200 танків Leclerc, які були розроблені оборонною групою Nexter System.

Президент Франції Еммануель Макрон виклав умови надання важких танків Україні у вихідні, заявивши в неділю, що наразі нічого "не виключено".

Він сказав, що будь-яке рішення про надання танків не повинно бути "ескалаційним", має забезпечувати "реальні та ефективні" переваги для України та не має підривати обороноздатність Франції.

У середу Париж привітав рішення Німеччини надати Україні танки Leopard 2.

Париж все ще веде переговори з Італією про надання Україні системи протиповітряної оборони MAMBA і хоче надати більше ракет для Crotale, повідомили джерела в оборонному відомстві.

Також Париж має передати перші 14 AMX-10 RC Україні наприкінці лютого. Всього очікується передача близько 40 машин.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.