Угорщина охоронятиме повітряний простір Словаччини

П'ятниця, 27 січня 2023, 19:07

Угорщина братиме участь в охороні повітряного простору Словаччини. 

Про це заявив в.о. міністра оборони Словаччини Ярослав Надь у п'ятницю після зустрічі зі своїм угорським колегою Крістофом Шалай-Бобровницьким у Будапешті, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на словацьке видання Pravda.

Угорщина має у своєму арсеналі одну ескадрилью шведських винищувачів Gripen C/D, що дорівнює 14 одиницям авіації, і розглядає можливість придбання другої ескадрильї.

Польща поставила Україні "певну кількість" МіГ-29 у вигляді запчастин - ЗМІ

Надь нагадав, що Польща та Чехія охороняють повітряний простір Словаччини з осені минулого року.  За його словами, після залучення Угорщини та підписання відповідних контрактів це буде "реальний проєкт" Вишеградської групи. 

"Це свідчить про те, що Вишеградська четвірка продовжує залишатися дуже важливим актором для всіх наших країн", - підкреслив він.

За словами Надя, міністри також обговорили посилення країн на східному фланзі НАТО. Вони погодилися, що основним завданням НАТО є захист території держав-членів, тому вони вживатимуть заходів, спрямованих на посилення східного крила Альянсу.

Що стосується війни в Україні, обидва міністри погодилися, що так само, як Угорщина поважатиме позицію Словаччини, Словаччина поважатиме позицію Угорщини, сказав Надь. 

"Ми разом шукатимемо прагматичні рішення, які допоможуть Україні протистояти російській агресії", - додав він.

25 січня Надь підтвердив, що Словаччина готова обговорити передачу Україні своїх МіГ-29.

У грудні міністр закордонних справ Словаччини Растислав Качер заявив, що його країна планує передати Україні свої винищувачі МіГ-29, і що приготування для цього можуть початися найближчими тижнями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: