За оцінкою США, армія Британії не дотягує до бойової сили топ-рівня - Sky News

Понеділок, 30 січня 2023, 08:24

Високопоставлений генерал СШУ у приватному порядку сказав міністру  оборони Британії Бену Воллесу, що британська армія більше не розглядається як бойова сила топ-рівня.

Про це Sky News повідомили джерела в оборонному відомстві Британії, пише "Європейська правда".

Джерела зазначили, що високопоставлений американський генерал запропонував відверту оцінку британської армії міноборони країни минулої осені. Генерал використав термін для ранжування сили армії, де перший рівень вважається найвищим (як у США, Росії, Китаю та Франції). Цей статус прагне утримувати і Велика Британія.

Британія хоче поставити танки Challenger 2 в Україну до кінця березня

Другий рівень описує державу середнього рівня з меншим бойовим потенціалом, наприклад, Німеччину чи Італію. Згідно з джерелами, генерал сказав: "У вас немає першого рівня. Це ледве-ледве другий рівень".

За словами джерел, зниження боєздатності після десятиліть економії слід виправити якомога швидше, ніж передбачали плани, у зв'язку з війною Росії в Україні.

"У результаті... це ціла служба, нездатна захистити Велику Британію та наших союзників протягом десятиліття", - сказав один зі співрозмовників в оборонному відомстві.

Глава Міноборони Британії: Путіну не варто розраховувати, що ми припинимо підтримку України

За словами джерел, глава британського уряду Ріші Сунак ризикує не впоратися зі своєю роллю прем'єр-міністра військового часу, якщо не вживе термінових заходів у зв'язку зі зростаючою загрозою безпеці від Росії.

Джерела заявляють, що серед необхідних кроків - збільшення оборонного бюджету як мінімум на 3 млрд фунтів стерлінгів на рік, припинення плану щодо подальшого скорочення чисельності армії, пом'якшення правил закупівель у мирний час, які перешкоджають можливості Британії швидко закуповувати зброю та боєприпаси.

Відчуваючи масштаб проблеми, що стоїть перед армією, Королівським флотом та Королівськими військово-повітряними силами, Sky News окреслює головні виклики:

  • Збройні сили вичерпають боєприпаси "за кілька днів", якщо вступлять у бойові дії;
  • Британія не має можливості захистити своє небо від такого рівня ракетних ударів та ударів безпілотників, які наносяться Україні;
  • Потрібно від п'яти до 10 років, щоб армія змогла розгорнути бойову дивізію чисельністю від 25 тисяч до 30 тисяч осіб з підтримкою танків, артилерії та гелікоптерів;
  • Близько 30% британських військ, які перебувають у стані підвищеної готовності, є резервістами, які не можуть мобілізуватися в терміни, визначені НАТО;
  • Більшість армійського парку бронетехніки, включаючи танки, була виготовлена від 30 до 60 років тому, і повна заміна не очікується протягом багатьох років.

"У нас є прем'єр-міністр воєнного часу і канцлер воєнного часу. Історія оглядатиметься на їхній вибір найближчими тижнями як на основний фактор, який визначає, чи справді цей уряд вірить, що його головний обов'язок - оборона королівства, чи це просто гасло, яке потрібно виконувати на словах", - зазначило джерело.

Нагадаємо, колишній прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон заявив, що президент Росії Владімір Путін погрожував йому ракетним ударом у телефонній розмові напередодні вторгнення Росії до України.

Дивіться також інтерв'ю "ЄвроПравди" з Борисом Джонсоном.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.