Китай розкритикував новообраного президента Чехії через дзвінок президентці Тайваню

Вівторок, 31 січня 2023, 10:30

Телефонна розмова новообраного президента Чехії Петра Павела з президенткою Тайваню Цай Інвень у понеділок викликала гнів у Пекіні.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на iDNES.

За даними офісу президента Тайваню, розмова тривала близько чверті години, і Цай висловила побажання залишатися на зв'язку з Павелом.

Після цього китайське міністерство закордонних справ зв'язалося з посольством Чехії в Пекіні і висловило занепокоєння.

"Ми можемо підтвердити, що МЗС Китаю зв'язалося телефоном з нашими колегами з (чеського) посольства в Пекіні. Китайська сторона висловила стурбованість у зв'язку з інформацією ЗМІ про телефонну розмову між обраним президентом і президенткою Тайваню", - повідомила прессекретар МЗС Чехії Мар'яна Вернерова.

Павел - колишній голова військового комітету НАТО - був обраний 28 січня і офіційно вступить на посаду президента Чехії 9 березня. До цього часу офіційним президентом країни є Мілош Земан, політик, добре відомий своїми прокитайськими поглядами. Однак Павел вже налагоджує стосунки зі своїми майбутніми колегами.

"Сьогодні я розмовляв з президенткою Тайваню Цай Інвень. Я подякував їй за привітання і запевнив, що Тайвань і Чехія поділяють цінності свободи, демократії та прав людини. Ми домовилися про зміцнення нашого партнерства", - написав Павел у Twitter в понеділок.

Китай вважає Тайвань своєю провінцією, і лідери багатьох країн офіційно не зустрічаються з тайванськими високопосадовцями, щоб не провокувати Пекін.

За останній рік напруженість у відносинах між Тайванем і Китаєм зросла, оскільки Тайвань збільшив свою дипломатичну присутність і відносини із західними країнами. Це призвело до того, що Китай посилив тиск на тайванську торгівлю в країні і навіть заблокував імпорт деяких товарів.

Чеська Республіка офіційно дотримується політики "одного Китаю" і офіційно визнає лише материковий Китай. Однак чеський уряд, а також новий обраний президент декларують свою зацікавленість у співпраці з Тайванем через його демократичний устрій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.