Польща і низка країн роздратовані затягуванням роботи над 10-м пакетом санкцій ЄС проти Росії - ЗМІ

Вівторок, 31 січня 2023, 12:45

Група країн, у тому числі Польща, роздратовані та розчаровані затягуванням роботи над десятим пакетом санкцій Євросоюзу проти Росії.

Про це повідомило "Польське радіо", посилаючись на коментарі дипломатів, пише "Європейська правда".

Десятий пакет обмежень кілька тижнів тому анонсувала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Однак досі Єврокомісія не представила проєкт санкцій. Метою є введення нових обмежень приблизно 24 лютого, тобто в першу річницю повномасштабного вторгнення Росії на Україну. 

"Чому ми маємо чекати три тижні і нічого не робити, коли в Україні щодня гинуть люди?" - прокоментував один із дипломатів зі східного регіону, що вважає за необхідне узгодження 10-го пакету санкцій якнайшвидше.

Він зазначив, що нинішній тиск дав результати, і навів приклад російських діамантів. Бельгія, де Антверпен є світовим центром торгівлі діамантами, довго відмовлялася погоджуватися на заборону імпорту. Однак під тиском Бельгія поступилася, і торгівля діамантами увійде у десятий пакет.

Сьогодні посли країн ЄС проведуть чергову розмову на цю тему. "Ми не здаємося, ми будемо наполягати на прискоренні роботи", - сказав дипломат із країн Балтії.

Під час обговорення наступного пакета санкцій Польща та країни Балтії також хочуть встановити ліміти цін на нафтопродукти з Росії та вимагати механізмів, подібних до стель, запроваджених для російської нафти. Коли на початку грудня було узгоджено ціновий ліміт у 60 доларів за барель нафти, також було встановлено механізм корекції, щоб відповідати ринковим коливанням, знижуючи ціну на 5%. Його мали переглянути в середині січня, на що звертають увагу і в Польщі, наголошуючи, що поточна ціна повинна становити 50 доларів за барель.

За даними ЗМІ, у Європейському Союзі до кінця тижня мають узгодити санкції проти Білорусі, а за два тижні – десятий санкційний пакет проти РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.