Уряд Словаччини представив перший в історії кліматичний закон

Вівторок, 31 січня 2023, 13:43

Міністерство з питань довкілля Словаччини у понеділок представило кліматичний закон, який вперше офіційно закріпив на законодавчому рівні мету досягнення вуглецевої нейтральності до 2050 року.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання Euractiv.

Закон встановлює середньострокові цілі щодо скорочення викидів на рівні держави, регіонів, міст або підприємств.

Відновлювані джерела енергії вперше випередили газ у виробництві електроенергії в ЄС

"Це наш перший кліматичний закон в історії. Вперше ми дізнаємося, як адаптувати країну до викликів XXI століття", - сказав міністр з питань довкілля Ян Будай.

Проєкт дає громадянам можливість подавати кліматичні позови проти держави, якщо вона не виконує своїх зобов'язань із досягнення кліматичних цілей. 

Він також створює Раду з питань клімату, яка матиме повноваження контролювати окремі міністерства у виконанні кліматичних планів і, в разі необхідності, накладати на них санкції.

"Більшість кліматичних політик створюються не в нашому міністерстві. Мета цього закону - вплинути на інші міністерства і певним чином добровільно мотивувати їх до виконання своїх галузевих цілей", - сказав Мілан Звара, генеральний директор відділу зміни клімату та захисту повітря міністерства.

У неурядових організаціях привітали проєкт закону, але зазначили, що мають кілька застережень щодо нього, особливо щодо того, що цілі зі скорочення викидів є недостатніми.

На кліматичній демонстрації в Гаазі затримали майже 800 активістів

"Ми дуже стурбовані тим, що цілі декарбонізації для окремих секторів є недостатніми. Нам не зрозуміло, як аналітики їх розраховували, і у зв'язку з цим ми вважаємо це слабкою амбіцією", - сказала Дана Марекова з Кліматичної коаліції.

Законопроєкт буде доступний для коментарів зацікавлених сторін, державних установ та місцевих органів влади. Остаточна версія законопроєкту має бути схвалена урядом, а потім парламентом.

Як повідомлялося, минулого року екстремальні посухи вразила значну частину Словаччини в типово вологі періоди, що призвело до низької врожайності сільськогосподарських культур і вплинуло на лісові екосистеми.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.