Латвія до 10 травня продовжила надзвичайну ситуацію на кордоні з Білоруссю

Вівторок, 31 січня 2023, 17:05

У вівторок уряд Латвії схвалив продовження надзвичайної ситуації на кордоні з Білоруссю до 10 травня з метою боротьби з нелегальною міграцією, якій сприяє білоруська влада.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

Надзвичайну ситуацію в Лудзенському і Краславському краях і Даугавпілсі вперше оголосили 10 серпня 2021 року. Її кілька разів продовжували, і попереднє продовження діяло до 10 лютого.

Міністерство юстиції раніше заперечувало проти продовження надзвичайної ситуації без особливих на те підстав.

Мін'юст зазначає, що в демократичній і правовій державі надзвичайна ситуація як правовий режим, коли Кабінет міністрів може обмежувати права і свободи органів державного управління та самоврядування, фізичних і юридичних осіб, а також покладати на них додаткові обов'язки, не може слугувати засобом організації роботи різних державних органів і виділення додаткового фінансування.

На думку Мін'юсту, Міністерство внутрішніх справ (МВС) не намагалося створити більш ефективний і водночас більш ощадливий режим охорони кордону з моменту оголошення надзвичайної ситуації в серпні 2021 року.

Мін'юст звернув увагу на те, що закон про державний кордон Латвії вже передбачає можливість запровадження посиленого прикордонного контролю або навіть оголошення надзвичайної ситуації в прикордонній смузі. На думку Мін'юсту, посилений прикордонний контроль, передбачений законом, був би більш м'яким регулюванням для жителів Латвії.

Загальне орієнтовно необхідне фінансування для продовження надзвичайної ситуації на кордоні на три місяці становить 2,15 млн євро. Розрахунок ґрунтується на попередніх оцінках, і сума витрат може значно збільшитися в міру погіршення ситуації.

Під час оголошення надзвичайної ситуації на кордоні з Білоруссю прикордонники, збройні сили і поліція мають право використовувати наявні в їхньому розпорядженні засоби і процедури для припинення незаконного перетину кордону.

Співробітники правоохоронних органів також мають право дати особі розпорядження негайно припинити спробу незаконного перетину кордону або негайно повернутися в країну, звідки вона незаконно перетнула кордон, і вжити необхідних заходів для забезпечення дотримання відповідною особою цього розпорядження.

Постанова уряду також передбачає право на застосування фізичної сили та спеціальних засобів для негайного повернення людини в країну, звідки вона незаконно перетнула кордон, якщо вона не зробила цього добровільно після усного наказу прикордонника.

До 16 січня цього року було попереджено 233 спроби незаконного перетину латвійсько-білоруського кордону, водночас 12 осіб з гуманітарних причин було пропущено на територію Латвії.

Минулого року було попереджено 5286 спроб незаконного перетину латвійсько-білоруського кордону, 217 осіб отримали дозвіл на перетин кордону з гуманітарних міркувань.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.