У Бундестазі допустили відновлення обов'язкового призову

Вівторок, 31 січня 2023, 19:04

Очільниця комітету з питань оборони Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерман від Вільної демократичної партії допускає, що в Німеччині може бути відновлений призов до війська на тлі напруженої ситуації з безпекою.

Про це, як пише "Європейська правда", вона сказала в інтерв’ю Süddeutsche Zeitung.

"У принципі, скасування військової повинності застосовується виключно в мирний час. У випадку напруженості або оборони вона може бути відновлена", – пояснила політикиня, яка ще рік тому виступала категорично проти такого кроку.

Штрак-Циммерман заявила, що просто відповідати на це питання "так" чи "ні" – "це занадто недалекоглядно". Але додала, що з огляду на російську агресію проти України та зміну ситуації з безпекою в усій Європі призупинення обов'язкової військової служби може стати кроком, через який доведеться шкодувати.

Водночас відновлення призову потребуватиме змін у Бундесвері: розширення й переобладнання казарм, збільшення інструкторів і військової техніки; крім того, обов'язкова військова служба також поширюватиметься на жінок і буде продовжена до дванадцяти місяців.

Заковика в тому, що все це коштуватиме не лише багато часу, "але й десятки мільярдів євро для того, щоб система знову запрацювала", – каже Штрак-Циммерманн.

Як нагадує Süddeutsche Zeitung, минулого тижня новий міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус назвав помилкою призупинення федеральним урядом обов'язкової військової служби в 2011 році. До того більшість випускників шкіл у Німеччині були зобов'язані або відслужити короткий термін в армії, або, як альтернатива, працювати в тій чи іншій формі в цивільному секторі.

Наразі Бундесвер налічує близько 200 тисяч військовослужбовців і ще 100 тисяч резервістів. На початку цього року стало відомо, що в Бундесвері різко збільшилась кількість військових, які просять не відправляти їх на війну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: