Польща у 2023 році планує навчальні збори для 200 тисяч резервістів

П'ятниця, 6 січня 2023, 10:30

Збройні сили Польщі протягом 2023 року планують скликати на навчальні збори до 200 тисяч резервістів.

Як повідомляє PAP, пише "Європейська правда", про це розповіла речниця головного рекрутингового центру польської армії Юстина Балік. 

За її словами, попри те, що громадськість може напряму пов’язувати збори з війною в Україні, аналогічні навчання проводилися і в попередні роки.

"Ми плануємо провести навчання для максимум 200 000 військових з "пасивного" резерву. Ця цифра суттєво не відрізняється від планів 2021 і 2022 років. Геополітична ситуація на це не вплинула", - заявила речниця. 

До "пасивного резерву" у Польщі зараховують тих, хто визнаний придатним до служби, проходив базову підготовку і має військово-облікову спеціальність, та не старший 55 років. Військових "активного резерву" запрошують на кількаденні збори кожні три місяці.

Речниця додала, що також на навчання запросять біля 3000 придатних до служби осіб зі спеціальностями, яких у війську не вистачає, і які поки не мали базової підготовки. Це передусім медики, також ІТ-фахівці, перекладачі, електротехніки, водії. 

Навчання мають бути дводенними і їх плануватимуть в основному на вихідні. 

Нагадаємо, також Міноборони Польщі вирішило продовжити проєкт з курсів тактичної підготовки "вихідного дня" для цивільних, пілотний етап яких запустили восени 2022 року. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.