Швеція приєднається до ініціативи НАТО щодо спільної протиракетної оборони

Понеділок, 9 січня 2023, 13:29

Шведські наземні бойові підрозділи повинні бути готові долучитися до захисту країн Балтії в рамках місії НАТО.

Про це заявив прем’єр-міністр Ульф Крістерссон, пише "Європейська правда" з посиланням на The Local.

Крістерссон заявив, що Швеція приєднається до ініціативи 15 країн щодо спільної протиракетної оборони, започаткованої на зустрічі міністрів оборони НАТО в жовтні, яка називається "Європейська ініціатива "Небесний щит".

"Війна в Україні показує, наскільки важливо мати сучасну протиповітряну оборону для захисту цивільного населення та інфраструктури", – зазначив він.

За словами прем’єр-міністра, Швеція повинна зробити внесок у НАТО "новими можливостями, нашими військово-повітряними силами та протиповітряною обороною".

Крістерссон також зазначив, що Швеція буде готова зробити свій внесок у повітряне патрулювання НАТО, а також зробити внесок у повітряне патрулювання НАТО в Чорному морі та Ісландії. "Це спільне зобов'язання для всіх країн-членів", - наголосив він.

Крістерссон нагадав що НАТО посилив оборону країн Балтії та Польщі у 2017 році та оборону Болгарії, Румунії, Угорщини та Словаччини після нападу Росії на Україну минулого року.

"Це зобов’язання свідчить про рішучість усієї НАТО протистояти будь-якій агресії. Швеція також має бути частиною цієї рішучості", – сказав він.

Проєкт "Небесний щит" має допомогти закрити існуючі прогалини у нинішньому захисному щиті для Європи. Проблеми існують, наприклад, у сфері балістичних ракет, які досягають великих висот на своїй траєкторії, а також у захисті від безпілотників і крилатих ракет.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.