Бельгія на 10 років продовжить експлуатацію двох реакторів АЕС, які планували закрити у 2025 році

Понеділок, 9 січня 2023, 21:18

Бельгія на десять років продовжить експлуатацію двох реакторів АЕС на тлі енергетичної кризи внаслідок війни РФ проти України.

Про це повідомляє The Brussels Times, пише "Європейська правда".

Федеральний уряд та енергетична компанія Engie уклали угоду про продовження роботи реакторів атомних електростанцій Doel 4 і Tihange 3. Про це оголосив увечері прем’єр Бельгії Александр де Кроо, зазначивши, що цим кроком країна "бере свою енергетичну долю в свої руки".

Обидва продовжать функціонувати на десять років більше, хоча спершу їх планували закрити до 2025 року. 

Ще наприкінці березня уряд задумався про те, щоби продовжити експлуатацію найновіших АЕС країни на десять років довше, ніж передбачалося актом про відмову від ядерної енергетики від 2003 року. За рахунок цього хочуть знизити ризики нестачі електроенергії в умовах, коли Європа відмовляється від російського газу, а постачання з французьких АЕС не завжди надійне через технічні проблеми. 

Влітку з компанією Engie досягли попередньої домовленості і тепер фіналізували її. Engie має до зими 2026 року підготувати станції до подовженого періоду експлуатації. Держава і компанія будуть володіти рівною часткою акцій у компанії, що буде займатися обслуговуванням - по 50%. 

Бельгія має загалом дві АЕС - Doel і Tihange, перша має чотири, друга - три реактори. Doel 4 i Tihange 3 є найновішими, їх ввели в експлуатацію у 1985 році. Решта, крім цих двох, будуть назавжди зупинені найближчим часом, Doel 3 вже зупинили першим влітку 2022 року.  

Нагадаємо, Бундестаг схвалив продовження експлуатації трьох останніх АЕС у Німеччині до 15 квітня 2023 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.