Штучний інтелект виявив у Іспанії невідомий твір Лопе де Веги

Середа, 1 лютого 2023, 11:06

Технологія штучного інтелекту, що використовується для розшифровки анонімних історичних творів в архівах Національної бібліотеки Іспанії, виявила приховану перлину - раніше невідому п'єсу одного з найвидатніших авторів країни Лопе де Вега.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у публікації Euractiv.

Експерти згодом підтвердили, що бароковий драматург і один із найвидатніших представників іспанського Золотого віку написав п'єсу "Француженка Лаура" за кілька років до своєї смерті у 1635 році, повідомила 31 січня Національна бібліотека Іспанії.

Рукопис, що зберігається в архівах бібліотеки, є копією, яка датується кінцем XVII століття.

Дослідники з Віденського та Вальядолідського університетів використали штучний інтелект для транскрибування 1300 анонімних рукописів і книг у бібліотеці, заощадивши роки людських зусиль. Вони також спробували виявити їх авторство, порівнявши кожен твір з підбіркою слів, які використовували різні письменники.

Національна бібліотека заявила, що слова, використані в тексті, "тісно пов'язані з Лопе, а не з іншими 350 драматургами, які брали участь в експерименті".

Потім експерти використали традиційні філологічні дослідницькі ресурси, щоб підтвердити свої висновки.

"Француженка Лаура" - чудова п'єса, з драматичною силою, яку можна було б очікувати від зрілого Лопе де Веги", - зазначили в бібліотеці.

Сюжет п'єси, дія якої відбувається у Франції, зосереджений довкола Лаури, дочки герцога Бретані та дружини графа Арнальдо. Спадкоємець французького престолу зачарований нею, і хоча вона відштовхує його, її ревнивий чоловік намагається отруїти жінку. Зрештою, правота Лаури доведена, і щастя відновлено.

Видавництво Gredos випустить книгу іспанською мовою в найближчі місяці.

Нагадаємо, штучний інтелект у Франції допоміг податковій виявити 20 тисяч незаконних басейнів

У жовтні 2020 року Європарламент узгодив перший набір правил ЄС щодо штучного інтелекту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: