Прем'єрка Литви виступила за заміну російської мови як другої іноземної в школах 

Середа, 1 лютого 2023, 11:54

Прем'єрка Литви Інгріда Шимоніте виступила за заміну російської мови як другої іноземної в школах на польську чи латвійську.

Про це вона сказала в інтерв'ю польській вільнюській радіостанції Znad Wilii, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

"Я справді за те, щоб польська мова якомога більше була присутня у школах. І я думаю, що це те, що можна зробити, доклавши зусиль", - сказала вона.

У Латвії планують заборонити вивчати у школах російську як другу іноземну мову

За словами Шимоніте, знайти вчителів польської мови можливо, тому що в Литві є польські школи, де через зменшення кількості учнів вчителі можуть перейти на роботу до литовських шкіл.

Прем'єр-міністр наголосила, що російська мова також корисна, але, за її словами, важливо створити альтернативу, щоб у школярів була можливість обрати інші іноземні мови. 

"Я вивчила російську мову у дворі... і вважаю ці знання корисними. Але я б хотіла, щоб у дітей був кращий вибір у школі, в системі освіти, за яку відповідає держава, ніж російська мова як єдина друга іноземна мова, яку ми можемо надати, тому що у нас просто немає педагогів, які могли б викладати іншими мовами", - сказала Шимоніте.

"Я б була усіма чотирма руками за те, щоб зробити латиську, польську мови якомога доступнішими як другу іноземну мову", - наголосила вона.

У грудні міністр освіти, науки та спорту Юргіта Шюгджинене також висловила сподівання, що у довгостроковій перспективі лише третина литовських школярів вибере російську мову як другу іноземну. За словами міністерки, зараз близько 70% дітей вивчають російську мову. 

Тим часом Латвія оголосила, що відмовиться від російської мови як другої іноземної в школах вже 2026 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.