Міжнародна федерація журналістів розгляне виключення представників РФ після демаршу кількох країн

Середа, 1 лютого 2023, 18:46

Міжнародна федерація журналістів у середу висловила жаль через вихід представників чотирьох країн через присутність в організації Союзу журналістів Росії, й оголосила, коли буде розглянуте рішення про можливе виключення останніх.

Про це йдеться в заяві на сайті МФЖ, яку цитує "Європейська правда".

Там стверджується, що організація визнає право членів на добровільний вихід і продовжить залучати нових членів по всьому світу, "надаючи підтримку чинним членським організаціям та підтримуючи діалог, спрямований на захист прав журналістів та працівників ЗМІ".

Коментуючи питання виключення з МФЖ Союзу журналістів Росії, в організації зазначили, що вже відповідали на нього країнам, які вийшли, зокрема й на двох зустрічах у Копенгагені 20 вересня 2022 року та 27 січня 2023 року.

"Незважаючи на це, 19 грудня профспілки нордичних країн заявили, що не мають довіри до МФЖ, що вони не задоволені трьома питаннями: "Росія", "Прозорість" і "Демократія", – зазначається в заяві Міжнародної федерації журналістів.

Там додали, що механізм виключення СЖР було задіяно після того, як вона у жовтні 2022 року відкрила чотири представництва на анексованих Росією територіях України. Відповідно до статті 16 конституції МФЖ, це питання має спершу розслідувати генеральний секретар організації, після чого – доповісти виконавчому комітету.

"Звіт генерального секретаря буде представлений адміністративному комітету 9 лютого і розглянутий 22 лютого на позачерговій сесії виконавчого комітету, який має повноваження призупинити членство СЖР", – йдеться в повідомленні.

Напередодні представники Фінляндії, Норвегії, Данії та Ісландії оголосили про вихід із Міжнародної федерації журналістів через питання до процесу прийняття рішень в організації, у тому числі й через те, що членами організації досі залишаються представники контрольованих Кремлем пропагандистських ресурсів. 

Медійники чотирьох нордичних країн пояснили свій вихід нібито недемократичними практиками, неетичним фінансуванням і тим, що МФЖ досі не вигнала зі свого складу представників російських держЗМІ. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.