У парламенті Словаччини поставили під сумнів можливість уряду приймати рішення щодо МіГ-29

Понеділок, 13 лютого 2023, 15:09

Спікер парламенту Словаччини і лідер руху "Ми - родина" Борис Коллар заявив, що у питанні передачі Україні винищувачів МіГ-29 спочатку потрібно вирішити, чи має тимчасовий уряд легітимність для цього.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання Aktuality.

Згодом, за його словами, партнери по коаліції можуть обговорити це питання.

"Офіційно з нами це ще ніхто не обговорював. Я розмовляв з міністром оборони телефоном, але він мене поінформував лише в загальних рисах. Звичайно, це не повинно бути так, що ми першими будемо кричати, що збираємося дати Україні винищувачі. Спочатку ми повинні обговорити з партнерами по коаліції, чи згодні ми з цим", - зазначив Коллар.

Голова парламенту вважає за краще, щоб Словаччина передала винищувачі в рамках спільної допомоги кількох країн. Він побоюється негативної уваги з боку Росії. Він наполягає на їх відшкодуванні, або на процедурі, подібній до кільцевого обміну з Німеччиною

Він також послався на технічний стан і придатність до експлуатації 11 винищувачів. "Це дуже довгий і складний процес, перш ніж ми зможемо щось запропонувати. Ми не знаємо конституційних рамок, чи зможе цей уряд це зробити. Якщо ні, то парламент, безумовно, може це зробити, але він повинен буде внести якусь пропозицію", - зазначив Коллар.

Він може собі уявити підтримку можливого закону, прийнятого у зв'язку з передачею винищувачів. Але спочатку, за його словами, депутати повинні знати, що Словацька Республіка отримає за них.

Водночас опозиційна Smer-SD хоче домогтися ухвалення резолюції, в якій парламент висловить свою незгоду з відправкою зброї в Україну на підставі неконституційності.

Як повідомлялось, на саміті в Брюсселі президент України Володимир Зеленський особисто звернувся до прем’єра Словаччини з проханням поставити винищувачі МіГ-29 для захисту від російської агресії. Виконувач обов'язків прем'єр-міністра Едуард Гегер заявив, що Словаччина зробить все можливе, щоб задовольнити це прохання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: