До парламенту Грузії внесли законопроєкт про іноагентів, подібний вже діє в Росії

Середа, 15 лютого 2023, 18:11

Рух "Сила народу", створений групою депутатів, які відокремилися від правлячої партії Грузії, але залишаються разом із нею у складі парламентської більшості, оголосив, що вносить до парламенту законопроєкт про іноагентів.

Про це пише агентство "Новини-Грузія", повідомляє "Європейська правда".

Законопроєкт називається "Про прозорість іноземного впливу".

"Сила народу" у своїй заяві повідомила, що законопроєкт торкнеться діяльності неурядових організацій і ЗМІ з іноземним фінансуванням.

При цьому автори законопроєкту посилаються на американське законодавство і "передовий досвід демократичних країн", не згадуючи "Закон про іноагентів", що діє в Росії.

"З метою забезпечення прозорості іноземного впливу буде створено реєстр агентів іноземного впливу, куди увійдуть усі некомерційні юридичні особи та ЗМІ, чиї доходи фінансують іноземні держави більш як на 20%", - ідеться в заяві руху.

Окрему реєстрацію такі організації повинні будуть проходити в Національному агентстві державного реєстру, пропонують автори законопроєкту. За ухилення від реєстрації пропонується штрафувати.

В опозиції заявили, що "Сила народу" намагається запровадити в Грузії "російську модель", і реальна мета законопроєкту - обмежити роботу ЗМІ та НУО, які співпрацюють із західними фондами.

Днями рух запропонував обговорити "ціннісну трансформацію ЄС" і доцільність інтеграції Грузії до Євросоюзу, пов'язавши це із ситуацією навколо суперечки мільярдера Бідзіни Іванішвілі зі швейцарським банком Credit Suisse.

Раніше рух "Сила народу" оголосив себе "третьою силою в парламенті" за чисельністю.

Нагадаємо, депутати Європарламенту у резолюції висловили серйозну стурбованість погіршенням стану здоров'я колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі та закликали помилувати його і відправити на лікування за кордон.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: