В Албанії пройшов третій антиурядовий протест на тижні, прем'єра закликали до відставки 

П'ятниця, 17 лютого 2023, 08:46

У четвер албанська опозиція та її прихильники провели третю за тиждень антиурядову акцію протесту біля будівлі парламенту в Тирані, закликаючи прем'єр-міністра піти у відставку і намагаючись зірвати парламентську сесію.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Сотні людей, серед яких був чоловік у традиційному одязі верхи на коні, зібралися біля парламенту. Деякі протестувальники кидали димові шашки в поліцейських, які охороняли будівлю. Хоча явка була меншою, ніж під час попередніх двох протестів, вимоги протестувальників залишилися незмінними.

"Я приїхав з Курбіні на коні, у мене не було грошей, щоб приїхати на машині, тому що квиток коштував 3000-4000 леків, а у мене їх не було. Я зібрався о 4 ранку, сів на коня і приїхав прямо сюди", - розповів 60-річний чоловік.

У парламенті опозиційні депутати свистіли і обмінювалися шпильками з депутатами від правлячої Соціалістичної партії. Одного опозиційного депутата, Едмонда Спахо, було вигнано із зали засідань.

Протести організовані правоцентристською Демократичною партією колишнього президента і прем'єр-міністра Салі Беріші та лівою Партією свободи колишнього президента Іліра Мета.

Опозиція заявляє, що уряд стоїть за масовою еміграцією молоді з країни (близько 700 000 за десять років) через корупційні законопроєкти.

Протестувальники також звинувачують Раму в причетності до скандалу з Чарльзом Макгонігалом, колишнім співробітником ФБР, якого в США звинувачують у приховуванні інформації про поїздку до Албанії в 2017 році, де він нібито отримав близько 225 000 доларів від місцевого співробітника розвідки.

За даними AP, Макгонігал зустрічався з Рамою, щоб обговорити і застерегти від видачі ліцензій на буріння нафтових свердловин російським підставним компаніям.

Рама стверджує, що зустрічався з Макгонігалом, але заперечує будь-які звинувачення в корупції і назвав звинувачення опозиції "тотальним зловживанням свободою слова, правдою, громадськістю".

Уряд також стверджує, що інфляція в країні нижча, ніж в інших країнах Європи, і що він субсидує рахунки за електроенергію для домогосподарств і малого бізнесу.

Організатори оголосили національну акцію протесту 3 березня, в той самий день, коли апеляційний суд винесе рішення про те, хто має право очолити правоцентристську Демократичну партію.

Демпартія залишається розділеною на дві групи у 2021 році після вигнання Беріші тодішнім головою Лулзімом Башею після того, як проти нього були введені санкції Державного департаменту США, а потім Великої Британії.

Почалося напружене протистояння, коли і Беріша, і Баша намагалися очолити партію, що призвело до бурхливого протесту в штаб-квартирі партії 8 січня 2022 року.

Зрештою, Баша подав у відставку, а Беріша взяв на себе роль голови, після чого суд першої інстанції постановив, що його поглинання було законним - рішення, яке зараз оскаржується. Енкелейд Алібеадж очолює одну з фракцій розділеної НД, а Беріша - іншу.

Місцеві вибори мають відбутися у квітні, і вони матимуть вирішальне значення, оскільки опозиція бойкотувала голосування у 2019 році, що дозволило правлячій Соціалістичній партії керувати майже кожним муніципалітетом протягом останніх чотирьох років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: