Макрон: я за перемогу України, та без розгрому Росії

Неділя, 19 лютого 2023, 08:26

Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що підтримує поразку Росії у війні в Україні, водночас застерігаючи від прагнення "розгромити" Москву, що, за його словами, ніколи не буде позицією Парижа.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Макрон розповів французьким ЗМІ в суботу під час повернення з Мюнхенської безпекової конференції.

"Я хочу, щоб Росія зазнала поразки в Україні, і я хочу, щоб Україна змогла захистити свою позицію, але я переконаний, що в кінцевому підсумку це (війна) не закінчиться військовим шляхом", – пояснив свою думку французький президент.

"Я не думаю, як дехто вважає, що Росія повинна бути повністю розгромлена, атакована на своїй землі. Ці спостерігачі хочуть, перш за все, розгромити Росію. Це ніколи не було позицією Франції і ніколи не буде", – додав він.

Макрон згадав, як минулого року низка країн, насамперед у Східній Європі, різко розкритикували його слова про те, що Росію не можна "принижувати".

Макрон підтримав реформу світового порядку, включно з Радбезом ООН, через злочини Росії

За словами президента Франції, Париж виступає за завершення війни Росії проти України шляхом переговорів. Та для цього підтримка Києва має бути "посилена", аби відбувався рух до "переговорів, які заслуговують на довіру".

"Сьогодні потрібно, щоб Україна здійснила військовий наступ, який прорве російський фронт, щоб призвести до повернення до переговорів", – пояснив Макрон, додавши, що "жодна сторона не може перемогти повністю", "тому що наслідки мобілізації не такі великі, як очікувалося, і вона має свої власні межі можливостей".

Крім того, він повторив озвучену на конференції в Мюнхені тезу, що не підтримує зміну режиму в Росії, оскільки "всі варіанти, крім Владіміра Путіна, в межах нинішньої системи… здаються йому гіршими".

"Чи справді ми думаємо, що російське громадянське суспільство зможе знайти демократичне рішення після всіх цих років загартовування і в розпал конфлікту? Я дуже на це сподіваюся, але я в це не дуже вірю", – попередив Макрон.

Більше про те, що обговорювалось на Мюнхенській конференції, читайте в статті: Світ без участі Росії: про який повоєнний порядок домовляються у Мюнхені.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: