Президент Литви закликав Байдена розгорнути більше HIMARS у країнах Балтії

Середа, 22 лютого 2023, 20:54

Президент Литви Гітанас Наусєда заявив, що під час зустрічі у Варшаві закликав президента США Джо Байдена домогтися від НАТО розміщення в країнах Балтії додаткової військової техніки, як-то артилерійських систем HIMARS та ударних вертольотів.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в публікації Reuters.

"Я говорив про розгортання так званих критично важливих засобів – це системи спостереження за повітряним простором, ударні вертольоти, артсистеми HIMARS. Ми навряд чи можемо дозволити собі їх придбати, але їх могли б розмістити (союзники) в країнах Балтії на ротаційній основі", – розповів Наусєда журналістам.

Дуда планує переконувати Байдена збільшити кількість військ і техніки в Польщі

Литовський президент уточнив, що звернувся з цим проханням під час зустрічі у Варшаві між Байденом і лідерами країн східного флангу НАТО.

Він додав, що в межах зустрічі "Бухарестської дев’ятки" деякі з лідерів обговорювали перспективу того, що після липневого саміту НАТО у Вільнюсі Україна буде "на кілька кроків ближче" до набуття членства в Альянсі.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський планує особисто відвідати саміт НАТО у Вільнюсі в липні.

Президент США зустрівся з лідерами дев’яти держав НАТО Центрально-Східної Європи через день після повернення з неоголошеного візиту до Києва і за два дні до річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

У своїй підсумковій декларації лідери закликали до посилення присутності НАТО на східному фланзі Альянсу, висловили підтримку зусиллям України щодо інтеграції в євроатлантичні структури і підкреслили свою рішучість захищати "кожен дюйм" території Альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: