Франція не підпише комюніке G20, якщо воно рішуче не засудить Росію

П'ятниця, 24 лютого 2023, 17:17

Франція відмовляється підписати комюніке зустрічі країн "Групи двадцяти" (G20), поки воно не міститиме такого ж засудження вторгнення Росії в Україну, як і минулого року.

Про це, як пише "Європейська правда", заявив міністр фінансів Франції Брюно Ле Мер у п'ятницю в кулуарах зустрічі G20 в Індії, його цитує агентство Reuters.

"Я хочу дуже чітко заявити, що ми будемо проти будь-якого кроку назад від заяви лідерів на Балі з питання війни в Україні", - сказав Ле Мер на пресконференції.

"Ми повністю довіряємо Індії у виробленні сильного комюніке, і ми раді бачити Індію сьогодні за кермом", - додав він.

У декларації лідерів після останнього саміту G20 на Балі "найрішучішим чином засуджується агресія Російської Федерації проти України і міститься вимога повного і безумовного виведення її військ з території України".

"Або ми говоримо однією мовою, або ми не підписуємо підсумкове комюніке", - сказав Ле Мер.

Індія, яка наразі головує в G20, зберігає переважно нейтральну позицію щодо війни, відмовляючись звинувачувати Росію у вторгненні, шукаючи дипломатичного рішення і різко збільшивши закупівлі російської нафти.

Індія не хоче, щоб G20 обговорювала додаткові санкції проти Росії, а також наполягає на тому, щоб уникнути використання слова "війна" для опису конфлікту, який триває вже рік, повідомили раніше агентству представники G20.

Президент РФ Владімір Путін відмовився від участі у минулорічному саміті на Балі, замість нього поїхав глава МЗС Сергєй Лавров. Через присутність Росії лідери відмовились від спільного фото. 

Лавров достроково покинув саміт, залишивши Балі у перший день дводенного заходу. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: